Bivši direktor na presi iz KAP-a zarađuje u Americi

Sa jednog od protesta radnika KAP-a, april 2010, foto: Savo Prelević

Tokom sjednice u Privrednoj komori Crne Gore u srijedu, pomenut je, već zaboravljen slučaj, prodaje dvije prese koje su nekada pripadale Kovačnici podgoričkog Kombinata aluminijuma, kojim već nekoliko godina gazduje Centralno-evropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske.

"Šest miliona eura bi zaradili i da smo presu prodali u staro gvožđe", rečeno je u srijedu tokom sjednice u Privrednoj komori Crne Gore kada se, tokom rasprave o podizanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, odnosno, šteti učinjenoj određenim potezima, pomenuo slučaj prodaje dvije prese koje su nekada pripadale Kovačnici podgoričkog Kombinata aluminijuma.

Da nije pomenuto u Privrednoj komori, domaća javnost možda nikad ne bi ni saznala da je bivši direktor KAP-a Džo Kazadi, presu iz Kovačnice prodao sam sebi, te da danas u Americi uspješno proizvodi dijelove za avionske turbine.

Presa je, rečeno je u Komori, plaćena 85 miliona, a prodata za svega šest.
Presa je, rečeno je u Komori, plaćena 85 miliona, a prodata za svega šest miliona

"Sve što se u ovoj državi radi, radi se upravo na ovaj način", kaže generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković:

"Znam da je ta presa bila jedna od dvije u regionu, a opet se desilo da pojedinac zaradi na štetu svih nas. Kada je KAP pravio 100 miliona profita, a nikakvih investicija nije bilo. Tražili smo od Komisije sa Ekonomskog fakulteta, koja je pratila realizaciju investicionog programa, da utvrdi da investicija nema, a da se profit iznosi. Komisija je tada utvrdila da većinski vlasnik poštuje investicioni program, da bi nakon godinu i po dana rekli da se investicioni program ne poštuje", navodi Keković.

Sindikat Kovačnice je, polovinom 2009. tražio da se kod Privrednog suda pokrene inicijativa za preispitivanje zakonitosti prodaje presa iz Kovačnice snage 5.000 i 30.000 tona.

"Tražimo da se objelodani ko je, kada i kako donio odluku o prodaji presa jer, za to jedino legitimna, Skupština akcionara nikada nije donijela takvu odluku", zahtijevali su tada radnici Kovačnice, koji su tada sve pokušali da spriječe prodaju.

Presa bila 'neuposlena'

Radnici i danas zahtijevaju odgovornost, a pored radnika i dio opozicije.

Branko Radulović
"To je jedan slučaj u nizu koruptivnih radnji koji se dvadeset godina dešavaju u Kombinatu aluminijuma. Mi smo zbog čvrstih dokaza koje smo imali, u prethodnom periodu, proslijedili pet krivičnih prijava, kada je Vrhovni državni tužilac bila sadašnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica. Prije nekog vremena smo, opet sa čvrstim dokazima, proslijedili novu krivičnu prijavu. Ima bezbroj dokaza koji potvrđuju sve te radnje. Nažalost, što se tiče Crne Gore i vrhovnih državnih tužilaca, sadašnjeg i prethodnog - mrtvo more. Očito, sve to kontroliše gospodin (Milo) Đukanović, koji je direktno i indirektno, sa svojim kumovima upleten u sve to", kaže potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović.

Branko Vujović, nekadašnji ministar ekonomije koji je dao saglasnost na prodaju presa iz Kovačnice, koje uprkos tadašnjim tvrdnjama da ih nije moguće staviti u funkciju, danas u Americi uspješno proizvode avionske
"To je jedan slučaj u nizu koruptivnih radnji koji se dvadeset godina dešavaju u Kombinatu aluminijuma", tvrdi Branko Radulović

dijelove, odgovorio na pitanje - da li je bilo moguće spriječiti ovako apsurdan slučaj:

"Uopšte nije apsurdan slučaj, jer ta presa nije radila 20 godina i nije bilo šanse da se može uposliti. To je bio razlog zbog kog je data saglasnost."

RSE: Činjenica je da ta presa danas radi u Americi?

Vujović: To se vama čini. Ja zaista nemam tu informaciju, ali na osnovu zahtjeva i činjenice da presa 20 godina nije radila... a u KAP-u znaju koliko je radila i koliko nije radila, odnosno, kada je radila i za koju namjenu, koje proizvode i koja tržišta. Dakle, 20 godina, apsolutno nijesu uspjeli da je uposle.

Dugogodišnjeg radnika Kovačnice Radosava Petrovića smo pitali - zašto smatra da presu nije trebalo prodati, ako se zna da je više godina stajala u Kovačnici neuposlena:

"To nije ni dokaz ni argument, a nije bilo ni potrebe da se prese prodaju. To je samo dokaz da nijesmo imali menadžment sposoban da uposli presu. Prije deset godina sam predlagao da se preko interneta oglase karakteristike, mogućnosti i kapacitet prese, odnosno, ponuda provizije za ljude koji bi nam obezbijedili posao. To nikome nije bilo u interesu. Izgleda da se samo čekao pogodan momenat kako će neko od tih presa zaraditi dobre pare i to na štetu radnika, Kombinata i države", kaže Petrović.