Crna Gora ukinula skoro sve epidemiološke mjere

Jedna od plaža u Budvi

Zbog povoljne epidemiološke situacije u Crnoj Gori, Savjet za borbu protiv korona virusa je odlučio da se od 19.juna maksimalno liberalizuju mjere za sprječavanje njegovog širenja, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

“Obolijevanje od korona virusa u Crnoj Gori je danas na najmanjem nivou od jula 2020, a uporedna analiza pokazuje je četrnaestodnevna kumulativna incidencija na 100.000 stanovnika manja nego u 20 zemalja članica EU”, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Liberalizacijom epidemioloških mjera se, između ostalog, ukida vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata, trgovina, kao i ustanova obrazovanja i kulture, a povećava se dozvoljeni broj posjetilaca javnih okupljanja na otvorenom do 100 lica.

Omogućavaju se i muzičke manifestacije na otvorenom, ali posjetioci moraju imati dokaz o negativnom PCR testu starom do 72 sata, ili da je prošlo najmanje 14 dana od njihove potpune imunizacije od COVID-19. Uz slične epidemiološke mjere je moguć rad noćnih klubova, barova i diskoteka.

Pročitajte i ovo: Crnogorski povratak 'normalnosti': Opet druženje, svirka, zagrljaji

Proširena je lista zemalja čiji državljani u Crnu Goru ulaze pod istim uslovima koji su važili prije COVID-19 epidemije, pa je bez testova ili dokaza o vakcinaciji granica otvorena i za Norvešku i Kazahstan.

To je ranije već omogućeno za državljane zemalja regiona – Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije, potom članice Evropske Unije (EU), te Izraela, Švajcarske, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, i Moldavije.

Vaš browser nepodržava HTML5

Porodični kamp kod Cetinja: Strani turisti ponovo su tu

Trenutno je 380 aktivno oboljelih od COVID-19, a hospitalizovano je 60 osoba. Broj oboljelih je za pola godine oboren za više od 10.500, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Do sada je prvom dozom protiv korona virusa u Crnoj Gori vakcinisano više od 30 odsto punoljetnih građana, dok je potpuno imunizovana četvrtina odraslih.

Procentualno je vakcinisan veći dio stanovništva u odnosu na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i Kosovo, navode iz Ministarstva zdravlja Crne Gore.