Crna Gora i otvaranje objekata: Upotrebna dozvola samo "mrtvo slovo"

Otvaranje pruge Podgorica-Nikšić, foto: Vlada Crne Gore

Najveće industrijsko postrojenje u Crnoj Gori - podgorički Kombinat aluminijuma je samo najdrastičniji primjer postojanja mnoštva objekata koji su godinama ili decenijama u funkciji, a nemaju upotrebnu dozvolu. Najnovjiji primjer je, ovih dana otvorena, rekonstruisana pruga Podgorica-Nikšić koja takođe nema upotrebnu dozvolu. Kakav je smisao postojanja instituta upotrebne dozvole ako se, uprkos zakonskoj obavezi, on ne pribavlja?

Nepoznat broj stambenih i poslovnih zgrada, kao i mnoštvo saobraćajnica i industrijskih objekata u Crnoj Gori nesmetano funkcioniše bez upotrebne dozvole iako sam naziv ovog dokumenta ukazuje da se tek nakon njegovog dobijanja nov objekat može staviti u funkciju.

Po već, može se reći, ustaljenoj tradiciji, prije nekoliko dana je otvorena obnovljena pruga Podgorica-Nikšić - opet bez upotrebne dozvole.

"Otvaranje rekonstruisane pruge Podgorica-Nikišić, samo je još jedan u nizu kapitalnih objekata od državnog interesa koji je otvoren bez upotrebne dozvole", rekao je za RSE funkcioner novoosnovane Pozitivne Crne Gore i saobraćajni stručnjak Emin Duraković.

"Mislim da generalno nije dobro da se objekti od vitalnog, nacionalnog značaja i interesa otvaraju bez tehničkog prijema i upotrebne dozvole. Čak i primjena zakona o izgradnji objekata na mnogo manje objekte često može da pokaže itekaku važnost upotrebne dozvole. Ali otvaranje bez upotrebne dozvole znači da taj projekat makar formalno nije potvrđen kao tehnički valjan, što može izazvati negativne konsekvence i u dijelu prevoza putnika i u dijelu prevoza roba", ističe on.

(VIDEO: Otvaranje obnovljene pruge Podgorica-Nikšić)
http://www.youtube.com/embed/dyZJjG2PDEk?rel=0

Manipulacije i kapitalizacije

Odgovor na pitanje - kakav je smisao postojanja upotrebne dozvole ako se zna da u Crnoj Gori brojni građevinski, saobraćajni i industrijski objekti godinama ili decenijama funkcionišu bez ovog dokumenta koji bi trebalo da bude obavezan, potražili smo u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Šef sektora za upotrebne dozvole Milica Abramović nam je rekla da je zakon dobro regulisao ovu oblast, ali da se usaglašavanje kvalitetne regulative i faktičkog stanja ne događa zbog nedostatka svijesti investitora i inspekcijskih organa koji to treba da kontrolišu.

"Ja vam ne mogu precizno odgovoriti - zašto to nije usaglašeno", rekla je Abramović.

"Sistemski je taj postupak izdavanja upotrebne dozvole zakonom precizno definisan i svaki investitor je dužan da po završetku objekta podnse zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole. Takođe su tu i kaznene odredbe, odnosno inspekcijski organi kontrolišu i preduzimaju određene mjere, odnosno kažnjavaju kaznama koje se kreću do 40 hiljada eura. Znači, ovdje je prije svega na investitoru velika odgovornost", navodi Abramović.

Zašto je važno da objekti koji se puštaju u funkciju imaju upotrebnu dozvolu i zašto se u Crnoj Gori dešava da se ova zakonska obaveza ignoriše, pitali smo i stručnjaka za saobraćaj Emina Durakovića.

"Upotrebna dozvola pokazuje da li je projekat urađen u skladu sa zakonom, u skladu sa propisima i u građevinskom smislu i u dijelu elektrifikacije, i u dijelu protivpožarne zaštite, i u dijelu obezbjeđivanja svih neophodnoih infrastrukturnih preduslova da bi se taj projekat mogao valjano koristiti. To samo još jednom pokazuje da je predizborna manipulacija i pokušaj kapitalizacije u dnevno političke svrhe za predstavnike vlasti mnogo važniji nego bezbjednost i sigurnost u saobraćaju", rekao je Duraković.

Iako je izgrađena 1948, pruga Podgorica-Nikšić je sada, nakon rekonstrukcije zapravo potpuno nova.

"Zadovoljstvo mi je da predam ovu prugu onima za koje je i građena - građanima i privredi Nikšića i Crne Gore", rekao je premijer Igor Lukšić tokom svečanog otvaranja dodajući da će vozovi ovuda "juriti" brzinom od oko 80 kilometara na sat, a da je za rekonstrukciju i elektrifikaciju uloženo oko 70 miliona eura.

Međutim, uprkos desetinama miliona uloženih eura pruga nema upotrebnu dozvolu, ali na svečanom otvaranju je ipak bilo veselo uz orkestar koji je svirao vrcavi američki folk standard "Oh, Susanna" s polovine 19. vijeka, što je ostavilo utisak i na funkcionera Demokratskog fronta, Branka Radulovića.