Proslava Dana nezavisnosti Crne Gore

"Crna Gora je država svih njenih građana, konačno ujedinjena, bez diskriminacije i sa pozitivnim ekonomskim parametrima", poručio je premijer Dritan Abazović u uvodnom govoru na svečanosti povodom Dana nezavisnosti.

Na proslavu su došli specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar, kao i američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajing Rajnke.

Tokom proslave upriličeno je spuštanje zastave Crne Gore padobranom.

Nakon što je spuštena iz vazduha, vojnici su zastavu Crne Gore stavili na jarbol i svečano je podigli.

Tokom ceremonije Podgoricu i Crnu Goru su nadlijetali avioni italijanskih oružanih snaga koji su zaduženi  za čuvanje neba Crne Gore u okviru air policy NATO misije.

Nakon intoniranja Himne Crne Gore počeo je oficijelni dio programa.

Svečanosti je prisustvovao i novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Premijer je ugostio zvanice iz zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, kao i zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore. Maja Jovanovic, vršiteljka dužnosti Vrhovnog drzavnog tužioca i Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora, među kojima je i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, 

Komandir počasne garde Vojske Crne Gore raportira premijeru Dritanu Abazoviću, uoči početka proslave Dana nezavisnosti  i dočeka zvanica.


 

Postrojavanje počasne garde Vojske Crne Gore pred početak proslave Dana nezavisnosti.