Hapšenja, suđenja i napadi na ruskog opozicionara Navaljnog od 2011.

Aleksej Navaljni na sudu u decembru 2011. nakon hapšenja tokom neovlašćenog antivladinog marša u Moskvi. Navaljni je osuđen na 15 dana zatvora zbog „pružanja otpora policijskim službenicima“. Bio je to uvod u ono što će kasnije postati redovna pojava za opozicione političare.

Poruka u znak podrške Navaljniju ispisana na zadnjem delu kamiona ispred pritvorske jedinice u kojoj je bio držan Navaljni nakon hapšenja u decembru 2011. Navaljni je opisivao "Jedinstvenu Rusiju", političku partiju koju predvodi aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin kao "partiju propalica i lopova" u radijskom intervjuu. Frazu su naširoko prihvatile opozicione grupe.
 

Navaljni u pratnji policije pred ročište na sudu u Moskvi u maju 2012. Uhapšen je tokom protesta opozicije dan nakon inauguracije Vladimira Putina za predsednika Rusije. Navaljni je osuđen na dodatnih 15 dana zatvora zbog "učešća na ilegalnom javnom događaju".
 

Novinar snima u stanu Navaljnog u Moskvi nakon što ga je pretresla policija 11. juna 2012. Ruska policija je upala u stanove nekoliko opozicionih lidera za vreme masovnih antivladinih protesta u proleće i leto 2012.


 

Maskirani muškarci se odvoze nakon što su pretražili kancelariju Alekseja Navaljnog u Moskvi 12. juna 2012. Navaljni je kasnije pozvan na ispitivanje u policiju, što ga je sprečilo da učestvuje na planiranom protestu.

Navaljni i njegova žena Julija, tokom pauze sudskog ročišta u Kirovu u julu 2013. Navaljni je optužen za krađu 16 miliona rubalja (500.000 američkih dolara) od državne drvoprerađivačke firme. On je odbacio optužbe kao izmišljene. Sud mu je dosudio zatvorsku kaznu u trajanju od 5 godina, koja je kasnije ukinuta nakon masovnih protesta.

 

Navaljni i njegov brat Oleg (unutar kaveza) tokom saslušanja u sudu u Moskvi u decembru 2014. Njih dvojica su osuđeni za krađu oko 500.000 američkih dolara od ruskih firmi tokom poslovanja prethodnih godina. Obojica su odbacili optužbe. Alekseju Navaljnom presuda je ukinuta, međutim, njegov brat je odslužio kaznu zatvora u trajanju od 3,5 godine u celosti. Na slobodu je pušten u junu 2018. 

 

Navaljni tokom hapšenja nakon napuštanja radio stanice u Moskvi u januaru 2015. Neposredno pre toga, Navaljni je strgao elektronsku nanogicu koju je bio obavezan da nosi dok je u kućnom pritvoru, što je mera koja mu je izrečena nakon ukidanja presude 2014.

 

Navaljni sedi u policijskom vozilu nakon hapšenja tokom masovnih protesta u Moskvi u martu 2017. Naloženo mu je da plati kaznu od 350 američkih dolara zbog učešća u onome što vlasti nazivaju ilegalni protesti. 
 

Navaljni na putu za bolnicu nakon što jga je nepoznati napadač isprskao zelenom fabrom u Moskvi u aprilu 2017. Tokom napada, pretrpeo je opekotine na oku.

Navaljni napušta moskovski zatvor u oktobru 2018. nakon odluženja zatvorske kazne u trajanju od 20 dana pod optužbom da je organizovao ilegalne proteste.

Policija privodi Navaljnog tokom protesta u znak podrške istraživačkom novinaru Ivanu Golunovu kog je pritvorila policija optuživši ga za posedovanje droge 12. juna 2019.

Navaljni sedi na bolničkom krevetu u Moskvi 29. jula 2019. nakon što mu je pozlilo u zatvorskoj ćeliji dok je služio zatvorsku kaznu pod optužbom da je organizovao nedozvoljeni protest. Rekao je da veruje da je bio otrovan. Doktori su njegovo stanje pripisali "akutnoj alergijskoj reakciji".

Video na društvenim mrežama koji prikazuje kako lekari hitne pomoći Navaljnija na nosilima unose u ambulantno vozilo nakon što se ozbiljno razboleo usled sumnje da je otrovan na letu od Tomska do Moskve 20. avgusta 2020.

Doktor bolnice u Omsku daje izjavu novinarima u kojoj saopštava da je Navaljni stavljen u indukovanu komu.