Komšić, Cvijanović i Bećirović preuzeli dužnost u Predsjedništvu BiH

Predsjedavanje Predsjedništvom Bosne i Hercegovine u narednih osam mjeseci je preuzela Željka Cvijanović (S lijeva na desno na fotografiji Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović)

Novoizabrani članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić, položili su svečanu zakletvu i preuzeli dužnost u srijedu, 16. novembra u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Predsjedavanje Predsjedništvom Bosne i Hercegovine u narednih osam mjeseci je preuzela Željka Cvijanović.

Ona je u prvom obraćanju rekla kako dolazi u Predsjedništvo BiH "ispružene ruke i dobrih namjera". Navela je i da je opredjeljenje Bosne i Hercegovine nastavak evropskog puta, a prvi zadatak dobijanje kandidatskog statusa za Evropsku uniju.

"Prijeko nam je potreban dijalog u svim otvorenim pitanjima. Želim da budemo subjekti odlučivanja, a ne objekti. Ako hoćemo da nas poštuju drugi, onda moramo poštovati sami sebe. Smatram da je potrebno da gradimo mostove saradnje u BiH, a i sa drugima u regiji. Snažno ću se zalagati sa inicijativu Otvoreni Balkan i Balkanski proces", kazala je Cvijanović.

Vaš browser nepodržava HTML5

Željka Cvijanović prvi put u Predsjedništvu BiH

Ona je rekla i da domaće institucije trebaju preuzeti odgovornost za sve procese u Bosni i Hercegovini, te da je od "presudnog značaja da se uvažava Dejtonski sporazum i ustavna struktura BiH".

Prisutnima se obratio i Željko Komšić koji je kazao kako će sve odluke koje bude preduzimao "biti u skladu sa odlukama institucija BiH".

"Neću propustiti priliku da uradim sve što je u mojoj moći da kao država učinimo sve za članstvo BIH u NATO savez, jer je to prvobitni cilj Bosne i Hercegovine", poručio je Komšić, dodajući da će i njegov cilj biti članstvo Bosne i Hercegovine u Evropsko uniji.

Vaš browser nepodržava HTML5

Četvrti mandat za Željka Komšića u Predsjedništvu BiH

Denis Bećirović je poručio da se u BiH treba zalagati za pravdu.

"Branimo slobodu i dostojanstvo svakog čovjeka u našoj državi. Krajnje je vrijeme da djelujemo odgovorno i zajednički kako bismo se suprostavili problemima. Zajedno gradimo budućnost i jačajmo sigurnost države Bosne i Hercegovine. Za mir smo potrebni svi u državi. Okrenimo se politici mira i jačanju ekonomije", rekao je Bećirović.

Konstituirajućoj sjednici najvišeg kolektivnog tijela izvršne vlast u Bosni i Hercegovini su prisustvovali predstavnici diplomatskih misija brojnih zemalja, te domaći zvaničnici.

Vaš browser nepodržava HTML5

Prvi mandat za Denisa Bećirovića u Predsjedništvu BiH

Prije obraćanja položena zakletva

Cvijanović, Komšić i Bećirović su prije obraćanja na konstituirajućoj sjednici položili zakletvu koja glasi:

"Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cjelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana".

Certifikate novim članovima Predsjedništva BiH je uručio Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije (BiH).

Pročitajte i ovo: Zakletva 'sa figama' Predsjedništva BiH

Koga predstavljaju novi članovi Predsjedništva BiH?

Novi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović će u naredne četiri godine biti predstavnik Bošnjaka, umjesto Šefika Džaferovića.

Željka Cvijanović, prva žena izabrana u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, predstavljaće Srbe u novom mandatu. Ona je zamjenila dosadašnjeg člana Predsjedništva Milorada Dodika, njenog stranačkog šefa u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Pročitajte i ovo: CIK potvrdio rezultate opštih izbora u BiH

Hrvatskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću je ovo četvrti mandat. Na istoj poziciji je bio u proteklom mandatu, te u dva mandata između 2006. i 2014. godine.

Novi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su izabrani na Opštim izborima održanim u oktobru ove godine. Denis Bećirović je osvojio 330.238 glasova, Željka Cvijenović 327. 720, Željko Komšić 227.540 glasova.

Izbore su pratile brojne optužbe o krađi glasova i izbornim manipulacijama. U entitetu Republika Srpska su proteste organizovali i vlast i opozicija, tvrdeći da su njihovi glasovi pokradeni.

Pročitajte i ovo: Kratko i jasno o rezultatima opštih izbora u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je evidentirala više od 420.000 nevažećih glasačnih listića.