Ljevičar hrvatskog porijekla Gabriel Boric novi predsjednik Čilea

Gabriel Boric

Ljevičarski političar hrvatskog i katalonskog porijekla Gabriel Boric postao je u nedjelju (20. prosinca) najmlađi predsjednik Čilea.

On je u do kraja neizvjesnoj utrci pobijedio kandidata krajnje desnice Josea Antonia Kasta, na izborima koji predstavljaju vrhunac rasta popularnosti progresivne ljevice u toj zemlji, prenose Reuters i AFP.

Boric, bivši aktivista, napustio je svoj imidž aktiviste neuređene duge kose, nastojeći izgraditi konsenzualni i umjereniji imidž. Međutim, iako sada nosi sakoe izbjegava kravate i ne pokušava sakriti svoje tetovaže. Za razliku od Kasta, podržava brak istospolnih parova i prava na pobačaj.

U centru Santiaga njegove pristalice su klicale, međusobno se grlili i mahali zastavama s Boricevim likom, kao i duginim zastavama LGBT grupa koje su podržale njegovu socijalno inkluzivnu politiku i planove za reviziju čileanskog tržišno orijentisanog ekonomskog modela.

U pobjedničkom govoru Boric je najavio da će njegova vlada proširiti socijalna prava stanovništva, ali da će to napraviti na fiskalno odgovoran način i imajući na umu brigu za zdravlje ekonomije najvećeg svjetskog proizvođača bakra.

Takođe je rekao da će se suprotstaviti rudarskim projektima koji uništavaju životnu sredinu, među kojima je i kontroverzni projekat Dominga vrijedan 2,5 milijarde dolara, koji uključuje rudarenje željeza, bakra i zlata.

"Uništavajući naš svijet, uništavamo i sebe. Ne želimo više 'žrtvovanih zona', ne želimo projekte koji uništavaju našu zemlju, naše zajednice, i to naglašavamo u ovom slučaju koji je postao simboličan: Ne Domingi!" rekao je Boric.

Taj bi projekt trebao biti pokrenut nedaleko od prirodnih rezervata oko 500 kilometara sjeverno od glavnog grada Santiaga.

Pročitajte i ovo:

Kongres Čilea odobrio istospolne brakoveTrijumf antiestablišment kandidata u Čileu

Nakon više od 99 posto prebrojanih glasačkih listića Boric (35), koji vodi lijevu koaliciju s Komunističkom strankom, imao je 55,86 posto glasova, dok je 44,14 dobio njegov rival, krajnji desničar Jose Antonio Kast, koji je priznao poraz.

"Upravo sam razgovarao s Boricem i čestitao mu na njegovom velikom uspjehu", napisao je Kast na Twitteru. "Od danas, on je izabrani predsjednik Čilea i zaslužuje naše poštovanje i konstruktivnu suradnju. Čile je uvijek na prvom mjestu", dodao je.

Protesti 2019. godine bacili su svjetlo na ekonomske nejednakosti i izazvali izmjene Ustava.

Gabriel Boric, zastupnik od 2014., čelnik široke lijeve koalicije, predstavljao se kao kandidat koji će provesti promjene i politički nasljednik pokreta iz 2019. za više socijalne pravde u zemlji s najvećim nejednakostima unutar Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Kast je za sebe rekao da je kandidat "reda, pravde i sigurnosti" koji žali za vremenom vojne diktature Augusta Pinocheta.

Ni jedan ne pripada centrističkom političkom mainstreamu koji je vladao Čileom od ukidanja Pinochetove vojne diktature 1990. i obojica su posljednjih sedmica kreirali tako svoje stavove da bi pridobili centrističke birače.