Busek: Ne gledati na datum već na reforme

Erhard Busek

Mislim da ne bi toliko trebalo gledati na datum početka pregovora Srbije sa EU, već da bi bilo bolje ostvariti napredak u unutrašnjim reformama, rekao je za RSE Erhard Busek, bivši koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope i nekadašnji vicekancelar Austrije.

"Mogu reći da Srbija ubrzava. Mislim da je ono što se ovde događa sasvim u redu. Nadam se da niko u Srbiji neće pokušati da 'postavi putokaze u suprotnom smeru', to bi bilo šteta. Što se Srbije tiče, stvari se pomeraju napred“,
ocenio je Busek.

RSE: Srbija bi uskoro trebalo da otpočne pristupne pregovore za članstvo u EU. Da li imate neku preporuku?

Busek: Mislim da ne bi trebalo toliko gledati na datum, već da bi bilo bolje ostvariti napredak u unutrašnjim reformama. Dokle god postoje argumenti poput – komplikovana birokartija, postojanje korupcije, nefunkcionisanje pravosudnog sistema... nije dobro. Vlada bi sada trebalo da se fokusira na transformaciju.

RSE: Šta je glavna prepreka zemaljama Balkana na njihovom evropskom putu?

Busek: Mislim da ima veoma malo znanja o zemljama Balkana među tradicionalnim državama članicama Evropske unije, mislim da je to znanje i dalje veoma ograničeno. Postoji i mnogo predrasuda - nekada znaju sve, a u stvari ne znaju ništa.

RSE: Kako vam se čini napredak procesa pomirenja između zemalja Balkana, danas dve decenije nakon rata?

Busek: Mislim da se mogu osetiti znaci koji idu u veoma pozitivnom pravcu. Ali, na terenu, to još nije učinjeno. Nedavno sam bio u Vukovaru, tamo smo imali sastanak mladih generacija Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Mađarske i ko se nije pojavio – Vukovarci. Dakle, mora se raditi na toj materiji. To je kao i Srebrenica.

Mislim da to mora da se prevaziđe korak po korak i da bi to bilo učinjeno, potrebna je podrška međunarodne zajednice. Pomera se, ali je i dalje izuzetno teško. Povezan sam sa Centrom za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi, to je fondacija sa sedištem u Solunu i mi radimo na istorijskim knjigama, tv serijalima... To su doprinosi, ali mislim da će biti potrebne generacije...