Tegobna povijest sovjetskog spomenika u Sofiji

Ovo oštećenje Spomenika sovjetskoj vojsci u Sofiji fotografirano je 23. veljače. Uništene su ploče koje nose poruku: "Osloboditeljima Sovjetske armije od zahvalnog naroda Bugarske". Riječ je o posljednjem incidentu oštećenja najkontroverznijeg spomenika u Sofiji.

Spomenik Crvenoj armiji snimljen 1959. godine.

Memorijalni kompleks postavljen je 1954., desetljeće nakon što je sovjetska vojska ušla u Bugarsku tijekom Drugog svjetskog rata. Odanost balkanske zemlje tijekom tog sukoba mijenjala se od neutralnosti, do saveza sa silama Osovine predvođenim nacistima i sudjelovanja u holokaustu, do konačnog pridruživanja saveznicima do kraja rata.

Sofijski memorijal 2011. godine.

Središnji dio Spomenika sovjetskoj vojsci je 37 metara visok pijedestal koji prikazuje sovjetskog vojnika u pratnji bugarskih civila. Nekoliko drugih spomenika raspoređeno je na ovom spomen-području.

Ovo mjesto je već dugo okupljalište aktivista krajnje ljevice, a posljednjih je godina spomenik postao središte aktivizma protiv Kremlja.

Članovi Bugarske socijalističke stranke čiste spomenik nakon što su ga vandali u veljači 2011. unakazili sprejem.

U lipnju 2011. reljef na spomeniku koji prikazuje sovjetske vojnike kako napreduju u bitci, prefarban je tako da prikazuje razne likove iz zapadnjačkih stripova, pa i Ronalda McDonalda te Djeda Mraza. Grafiti ispod likova nosili su poruku: "Moving With The Times" (U korak s vremenom).

Isti reljef bio je prekriven šarenim kapuljačama u kolovozu 2012. u emisiji podrške Pussy Riotu. Ruska aktivistička skupina dospjela je na naslovnice ranije te godine nakon što je izvela kontroverznu protestnu pjesmu u moskovskoj katedrali Krista Spasitelja.

Sovjetski vojnici bili su ofarbani ružičastom bojom uz poruku "Bugarska se ispričava" na bugarskom i češkom jeziku u kolovozu 2013. Vandalizam je očito upućivao na sudjelovanje bugarskog komunističkog režima u slamanju Praškog proljeća pod vodstvom Kremlja 45 godina ranije, 1968.

Druga ploča spomenika bila je meta aktivista u ožujku 2014., kada su dvije figure bile ofarbane u boje ukrajinske i poljske zastave. Tekst ispisan sprejem spominjao je rusko preuzimanje Krima i masakr u Katinskoj šumi u kojem su Sovjeti smaknuli skoro 22.000 zarobljenih Poljaka.

Spomenik je konačno 2018. dobio vlastitu sigurnost. Ali unatoč pojačanim mjerama, od 24. veljače 2022., kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, spomenik je više puta bio vandaliziran. Ova fotografija, koja prikazuje sovjetske vojnike s rukama obojanim crvenom bojom, načinjena je 27. veljače 2022.

Ploča spomenika 27. veljače prošle godine bila je obojena u boje ukrajinske zastave. Grafit na vrhu glasio je "Okupatori".

Proturatni aktivisti unakazili su spomenik 27. veljače 2022.

Unutar Bugarske, mišljenja o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu bila su između 2020. i 2022. uglavnom pozitivna - do 58 posto, da ti potom pala na samo 32 posto u danima nakon pokretanja invazije na Ukrajinu.

Grafiti, uključujući riječ "ubojice" na engleskom i bugarskom jeziku, prekrivaju spomenik 28. veljače 2022. godine.

Rasprava o tome treba li ukloniti spomenik godinama traje.

Aktivisti omotavaju sovjetsku skulpturalnu cjelinu u bugarsku zastavu 4. svibnja 2022.

Analiza javnog mnijenja 2019. godine, prije invazije na Ukrajinu, pokazalo je da više od dvije trećine Bugara spomenike iz komunističkog doba tretira kao važne za bugarski "nacionalni identitet".