Deset godina od smrtonosne trke u Bostonu

Braća Tamerlan (desno) i Džohar Carnajev na fotografiji koju je objavio FBI u vrijeme potrage za njima 18. aprila 2013. godine. Oni su se teretili za dvije eksplozije u blizini cilja na Bostonskom maratonu tokom kojih su poginule tri osobe. 

Četiri dana nakon bombardovanja policija je nakon intenzivne potrage uhapsila jednog od osumnjičenih za bombaški napad, 19-godišnjeg Džohara dok je njegov stariji brat i 26-godišnji Tamerlan poginuo ranije istog dana u razmjeni vatre sa sigurnosnim snagama. 

Fotografija sa nadzorne kamere pokazuje scenu na maratonu par momenata prije no što je druga bomba eksplodirala. Na fotografiji se vidi i muškarac kojeg su tužioci obilježili krugom i identifikovali kao Džohara Carnajeva koji se užurbano kreće dalje od cilja.

Ljudi nastavljaju sa utrkom prema cilju u momentu eksplozije i dima koji se širi nakon jedne od bombi kućne izrade.

Zvaničnici zaštitnim odijelima istražuju mjesto prvog bombaškog napada na ulici Boylston 16. aprila 2013. godine.

Učesnici utrke grle se nakon preuzimanja medalje.

Hitna služba i volonteri guraju Jeffa Baumana u invalidskim kolicima nakon što je povrijeđen u jednoj od dvije eksplozije u blizini cilja. 

Dan nakon eksplozija žute trake su postavljene po gradu u kojem je trajala pojačana potraga za počiniocima.

Par stoji zagrljen na mjestu komemoracije za tri žrtve i 264 ranjene osobe.

Spomenik žrtvama bombaškog napada.

Preživjeli Paul Norden stoji na cilju na godišnjicu bombaškog napada, 15. april 2021. godine.

Preživjele Joselyn Perez i Sara Valverde Perez stoje zagrljene sa porodicom na mjestu prvog bombaškog napada. 15. april 2021. 
 

Preživjeli Patrick Downes sa rukom u zraku dok se približava cilju tokom 120 maratona u Bostonu, 18. april 2016. 

Patike za trčanje ostavljene kod improvizovanog spomenika nakon bombaških napada na Bostonskom maratonu 2013. prikazane na izložbi pod nazivom "Dragi Bostone: Poruke sa Memorijala maratona" u javnoj biblioteci u Bostonu, 16. aprila 2014. 

Tadašnji američki potpredsjednik Joe Biden govori na komemoraciji za policajca Seana Colliera 24. aprila 2013. godine. Vlasti kažu da su Colliera tokom bijega ubili Džohar i Tamerlan Carnajev. 

Oni koji su preživjeli dvije bombe, zajedno sa snagama sigurnosti i hitne pomoći učestvovali su u počasnom trčanju godinu dana nakon napada. 
Dvije godine nakon eksplozija Džohar Carnajev osuđen je na smrtnu kaznu. Još uvijek čeka izvršenje.

Prošlo je deset godina otkako su tri osobe poginule, 264 ranjene, a 17 ostalo bez udova nakon dvije eksplozije bombi ručne izrade u blizini cilja Bostonskog maratona. Potraga za osumnjičenima trajala je četiri dana. Uhapšen je Džohar Carnajev, jedan od osumnjičenih, dok je njegov brat Tamerlan poginuo istog dana u pucnjavi sa policijom. Džohar Carnajev osuđen je na smrtnu kaznu i još uvijek čeka izvršenje.