Tri decenije od zločina u Štrpcima: 'Porodice žrtava i dalje čekaju pravdu'

  • RSE

Komemoracijom na Železničkoj stanici u Podgorici, 27. februara obeleženo je 30 godina od zločina u Štrpcima.

Simbolično, na sedištima kupea postavljene su ruže i imena nastradalih. Najmlađa žrtva zločina u Štrpcima imala je 16 godina, a najstarija 59.
 

"Od 20 osoba koji su mučeni i ubijeni pronađeni su posmrtni ostaci samo četvoro. Za ostalima se traga a to traganje traje tri decenije. Porodice i dalje nisu dobile tijela najdražih kako bi ih sahranili", kazala je koordinatorka Inicijative mladih za ljudska prava, Mehdina Kašić Šutković.

Na fotografiji članovi podrodica žrtava i predstavnici nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, koja je i organizovala komemoraciju.
 

Na železničkoj stanici Štrpci u Bosni i Hercegovini, uniformisane osobe pod komandom Milana Lukića izvele su iz 20 ljudi iz voza, odveli ih u nepoznatom pravcu i ubili.

U Crnoj Gori je za ovaj zločin osuđen samo Nebojša Ranisavljević na 15 godina zatvora.

Predstavnici Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini povodom 30 godina od ratnog zločina u Štrpcima predali su "paket odgovornosti" premijerima Srbije, Crne Gore i entiteta Republika Srpska u BiH.

Tim dokumentu, između ostalog, zahtevaju da se hitno formira regionalna komisija koja bi utvrdila "istinu o odgovornosti državnih organa za zločin u Štrpcima".
 

U proteklih godinu dana, sudovi u Srbiji i Bosni i Hercegovini doneli su tri prvostepene presude za ovaj zločin.

Međutim, Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava podsećaju da porodice žrtava ni posle 30 godina nisu dobile pravdu.

Stajanje u tišini i imena otetih i ubijenih putnika iz voza 671 na pruzi Beograd - Bar. 

Nevladine organizacije i aktivisti u centru Beograda obeleželi su tri decenije od zločina u Štrpcima.

Ubijeni su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedna neidentifikovana osoba.

Obeležavanje godišnjice počelo je simbolično u 15 sati i 48 minuta, kada je iz Beograda pre trideset godina krenu voz iz kojeg je ubijeno i oteto 20 ljudi, većinom bošnjačke nacionalnosti.

Kratko izvođenje dela predstave DAH Teatra Priča o čaju, koja govori o zločinu u Štrpcima.

"Mi smo danas ovde da podsetimo društvo u kojem živimo na ovaj zločin. Sve dok zvanična istorija ne upiše ove žrtve u istoriju, zadatak nas kao civilnog društva je da obelodanjujemo istinu o njima", kazao je Miloš Urošević član mirovne grupe Žene u crnom.
 

Desetine policajaca obezbeđivali su skup.