Pandemija dala poticaj proizvođačima namještaja u BiH

Ova gomila dizajnerskih stolica u tvornici namještaja Artisan u Tešnju, na sjeveru BiH, predstavlja neočekivanu ekonomsku blagodat u kojoj uživa Bosna i Hercegovina, uglavnom kao rezultat nedavne pandemije COVID-a 19.

Radnici prave stolice u tvornici namještaja Standard u Ilijašu kod Sarajeva.

Bosanskohercegovačka industrija namještaja doživjela je nagli rast nakon što je pandemija ugušila opskrbne lance iz Azije u Europu.

Radnici tvornice Artisan.

Prema riječima glasnogovornika tvrtke, bosanskohercegovačka tvrtka Artisan trenutno zapošljava 300 ljudi, u odnosu na 200 prije samo tri godine.

Detalj iz tvornice Standard.

Eldin Šabeta, šef prodaje u tvornici namještaja Standard, jednoj od najvećih bosanskohercegovačkih izvoznika, rekao je za AFP da "svaki mjesec novi kupac pokuca na naša vrata", dodajući da u stalnoj neizvjesnosti izvoza iz Azije, kupci "trebaju pouzdane dobavljače.”

Radnici sastavljaju stolove u tvornici Standard.

BiH je ukinula većinu svojih ograničenja vezanih uz COVID-19 krajem 2021., za razliku od Kine, u kojoj su mjere restrikcije važile sve do kraja 2022. Ta su ograničenja navodno utjecala na proizvodni sektor i izvozne mogućnosti Kine, što je dovelo do oštrog pada narudžbi iz te azijske zemlje.

Fotografija kamiona koji prevozi drva šumskim putem u blizini Fojnice, u srednjoj Bosni, 2019.

Bosnai Hercegovina je jedna od europskih država veoma bogata drvetom. Oko 42 posto njezine kopnene površine je pod šumom. Prema riječima Ognjenke Lalović, službenice Vanjskotrgovinske komore BiH, drvna industrija u ukupnom izvozu iz BiH sudjeluje s 10 do 15 posto.

Fotografija radnika koji pravi drveni namještaj u firmi Zanat u Konjicu u julu 2018.

Lalović je za AFP rekao da drvna industrija u zemlji svoj uspjeh duguje "kvalitetnim sirovinama, iskusnoj radnoj snazi i tradiciji".

Radnici bruse stolice u tvornici Artisan.

Proizvodi iz ove tvornice gotovo su isključivo za izvozno tržište. Zanatski izrađena sjedala slična ovim prodaju se za više od 1.300 eura svaka u trgovinama u Zapadnoj Europi. Prosječna plaća u BiH iznosi samo 570 eura  mjesečno.

Radnik reže drvo u tvornici Artisan.

Unatoč rastu, bosanskohercegovački proizvođači dosad su zauzimali samo mali dio europskog tržišta namještaja.