Borba Ruske pravoslavne crkve za drevni hram

Hram-pećina nalazi se u ruskoj oblasti Voronjež, blizu granice sa Ukrajinom. 

Ikona Device Marije od Sicilije je naziv ikone koja se nalazi u hramu-pećini od krečnjaka, a koju su, prema crkvenoj legendi, pravoslavni hrišćani doneli sa Sicilije u 15. veku, kada su bežali od progona katolika. 

Hram je isklesan unutar krečnjačke stene, koja potiče iz nekadašnjeg mora koje je prekrivalo tu oblast. Na tom mestu pravoslavni hrišćani održavaju hodočašća od 1830. godine, kada se verovalo da je ikona koja se nalazi u hramu zaslužna za okončanje epidemije kolere. Prema podacima, prošle godine je oko 91 hiljada turista i hodočasnika posetilo hram.

 

Poznata sicilijanska ikona iza stakla unuat hrama-pećine. 

Ovaj skupi hram, od raspada Sovjetskog saveza 1991. godine, nalazi se pod upravom muzeja na otvorenom "Divogorje". Uprava muzeja je 2015. godine započela proces da hram postane deo svetskog nasleđa UNESCO.  Međutim, taj proces je sada doveden u pitanje, jer se pravoslavna eparhija prijavila da upravlja hramom. Zakon iz 2010. godine dozvoljava Ruskoj pravoslavnoj crkvi da se prijavi za upravljanje religijskim objektima koji su u vlasništvu države. 

Jedna od osnivačica muzeja, koji nadgleda hram, Marina Lijova kaže za ruski servis Radija Slobodna Evropa (RSE) da je zabrinuta za hram, ukoliko crkva preuzme kontrolu. Jedan od obližnjih sličnih hramova je pretvoren u pravoslavnu crkvu, nakon što ga je eparhija preuzela, a unutrašnjost je potpuno "uištena" tokom renoviranja.

Lijova kaže da je Ruska pravoslavna crkva u drevni hram Svetog Jovana Krstitelja (na slici) postavila podne pločice, jer im je "krečnjak prljao odeću". I druge istorijske "nepravilnosti" unutar hrama su uklonjene. Lijova kaže za RSE da, ukoliko crkva preuzme kontrolu nad objektom, "nema nade, niti uverljivih obećanja, da će ona zadržati postojeći izgled". 

Divnogorski manastir se nalazi samo dva kilometra od hrama-pećine. Iguman manastria otac Aleksej kaže za ruski servis Radija Slobodna Evropa (RSE) da je njegov manastir, pre Boljševičke revolucije 1917. godine bio vlasnik hrama-pećine. Ukoliko bi se vlasništvo vratilo manastiru, hram bi ostao otvoren za turiste besplatno i vodilo bi se računa o svim uslovima kako bi se sačuvala autentičnost objekta.

Hram sa zadnje strane. Kule hrama pružaju neverovatni pogled na reku Don. 

Peticiju protiv promene vlasništva i upravljačke strukture je potpisalo oko pet hiljada ljudi. Razlozi za peticiju su ukidanje sredstava muzejskom kompleksu "Divnogorje", ali i prekid procedure u UNESCO. 

Kopija sicilijanske Device Marije u fasadi hrama.

Kada se u lokalnoj zajednici pokrenula debata oko hrama, formirana je komisija koja će nadgledati javnu raspravu.