Kobane: Kurdske snage u ofanzivi, SAD predlažu tampon zonu

Dim nakon zračnih napada na položaje militanata Islamske države kod Kobanea

Američki državni sekretar John Kerry nagovijestio je da spriječavanje pada sirijskog pograničnog grada Kobanea nije strateški cilj SAD, te da bi trebalo razmotriti ideju o uspostavljanju tampon zone.

“Mada su užasna zbivanja u Kobaneu…na trenutak treba zastati i razmotriti šta je strateški cilj”, kazao je Keri tokom konferencije za novinare sa britanskim sekretarom za spoljne poslove Philipom Hammondom.

“Bez obzira na krizu u Kobaneu, prvobitni cilj naših napora su komandni i kontrolni centri, kao i infrastruktura. Nastojimo da lišimo (Islamsku državu) mogućnosti da vodi ovaj rat ne samo u Kobaneu, već širom Sirije i Iraka”, istakao je Keri.

I u srijedu su nastavljene borbe za grad Kobane. Kurdski su borci preuzeli ofanzivu protiv militanata Islamske države. Koalicione snage, predvođene SAD-om podržavaju ih zračnim udarima.

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura pozvao je međunarodnu zajednicu da preventivno djeluje kako bi se spriječila mogućnost da militanti zauzmu pogranični grad između Turske i Sirije.

On je izjavio kako bi pad Kobanea bio "masakr i humanitarna tragedija".

"Grad Kobane na sjevernoj sirijskoj granici, blizu Turske pod opsadom je već tri sedmice. Tamo je 400.000 stanovnika. Sve su Kurdi i hrabro se sami brane. Ali su vrlo blizu trenutka kada to više neće moći", naveo je.

"Cijeli svijet, svi mi, jako ćemo požaliti ako militanti preuzmu grad. Moramo djelovati odmah i sada", naglasio je De Mistura.

Najmanje 400 Kurda već je poginulo u borbi za Kobane, no još uvijek je nejasno koja od strana u ovoj borbi ima premoć.

Kurdski borci su izjavili kako udari iz zraka, kojim su onesposobljeni tenkovi i bojna vozila Islamske države, bili jako efikasni, ali su trebali stići mnogo ranije.

Paralelno, Turska je pod sve većim pritiskom da više pomogne kurdskim snagama koje se bore za Kobane. U utorak, u protestima protiv slabe podršle Ankare, poginulo je 12 ljudi.

Turski tenkovi zauzimaju položaje na tursko-sirijskoj granici u blizini jugoistočnog grada Suruc u provinciji Sanliurfa, ali ne pokazuju nikakve znakove da će se i pokrenuti prema Kobaneu.

Visoki američki dužnosnik izjavio je za New York Times da "raste tjeskoba zbog turskog odugovlačenja“, precizirajući kako Turci, nakon što su primili veliki val izbjeglica, „izmišljaju razne razloge kojim ne spriječavaju još jednu katastrofu“.

Prošle sedmice turski Parlament ovlastio je vojsku za akciju protiv džihadista u Iraku i Siriji, ali nikakve akcije nisu preduzete. Čak ni nakon više telefonskih razgovora koje je američki državni sekretar John Kerry obavio s turskim premijerom i ministrom vanjskih poslova nastojeći riješiti pograničnu krizu.

Predsjednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je da zračni udari sami po sebi nemaju snagu da pobijede militante. „Upozorio sam Zapad“, kazao je on, „paralelno moramo napraviti tri stvari: zabranu letenja, osiguranje zone i obuku umjerenih sirijskih pobunjenika“.

„Nema pobjede nad terorom dok zajednički ne preduzmemo operaciju na tlu“, izjavio je turski predsjednik.

Najmanje 12 osoba je poginulo u žestokom sukobu koji je u utorak izbio između turske policije i kurdskih demonstranata koji traže od Ankare vojnu intervenciju kao pomoć kurdskim snagama koje se bore s militantima IS u Kobaneu, javljaju turski mediji i svjetske agencije pozivajući se na izvore lokalnih snaga sigurnosti.

AFP javlja da je skoro 100 osoba privedeno. Lokalne vlasti uvele su policijski čas u Dijarbakiru, Mardinu i Vanu, gradovima na jugoistoku Turske.

Kurdi su upozorili da ukoliko Islamska država zauzme Kobane, propašće pregovori između turskih vlasti i Radničke partije Kurdistana (PKK).