Protesti porotiv Lukašenkove šeste utrke za predsjednički mandat

Demonstranti su se okupili 24. maja u blizini tržnice Kamarouski u Minsku. Predsjednička kampanja u toj zemlji već je počela, a izbori su zakazani za 9. august.

Opozicioni aktivista i bloger Sijarhej Šikanouski (u sredini) šeta sa svojim pristalicama tokom skupa. Bio je jedan od organizatora demonstracija 24. maja i nedavno je bio zatvoren zbog  "neprijavljenog masovnog okupljanja". Kandidaturu Šikanouskog na predsjedničkim izborima vlasti su odbacile.

Šikanouski govori o podršci opozicionim predsjedničkim kandidatima na izborima u augustu.

Reakcije okupljenih na protestu 24. maja.

Opozicioni političar i bivši predsjednički kandidat Mikalaj Statkevič, koji je pomogao u organizaciji skupa 24. maja, razgovara sa svojim pristalicama. Odbijena je i njegova kandidatura za predsjedničke izbore u augustu.

Neki od prisutnih su se prijavili da podrže kandidaturu Šikanouskijeve supruge Svitlane.

Mnogi od onih koji su se 24. maja pojavili u blizini tržnice u Minsku nosili su maske i pridržavali se pravila fizičkog distanciranja. Lukašenko je pandemiju COVID-19 nazvao "psihozom", uprkos sve većem broju oboljelih i umrlih u Bjelorusiji.

Pristalice opozicije čekaju da izraze svoju podršku opozicionim kandidatima na predstojećim predsjedničkim izborima. Lukašenko, koji je u Bjelorusiji na vlasti više od 25 godina, pokazao je malo tolerancije prema disidentima i nezavisnim medijima. Bjelorusija je na referendumu 2004. godine ukinula ograničenje u vidu broja predsjedničkih mandata.

Građani izražavaju podršku.

Demonstranti su se okupili nakon što je Human Rights Watch (HRW) upozorio da su vlasti u Bjelorusiji pojačale restrikcije nezavisnim aktivistima i novinarima "novim valom proizvoljnih hapšenja" uoči izbora.

Šikanouski gestikulira tokom protesta u Minsku. Policija je često sprječavala ovakve proteste, ali ovaj put nije intervenisala. HRW je naveo da su od 6. do 13. maja vlasti uhapsile više od 120 demonstranata, opozicionih blogera, novinara i drugih vladinih kritičara.

Bjelorusija je bila na meti sankcija Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije zbog manjka prava i nedostatka poštenih izbora.