Sud u Minsku odbio žalbu Ruskinje uhapšene sa Ramanom Patrasevičem

Sofia Sapega uhapšena je zajedno sa Ramanom Patraševičem nakon prisilnog prizemljenja aviona kompanije Ryanair u Minsk

Sud u Minsku je odbio žalbu ruske državljanke koja je uhapšena zajedno sa svojim partnerom bjeloruskim blogerom Ramanom Patrasevičem. Njihov let na međunarodnoj liniji u maju je preusmjerio bjeloruski ratni avion na prisilno sljetanje u Minsk.

Sud u okrugu Patrizanski je 14. juna presudio da je hapšenje Sofije Sapega bilo u skladu sa bjeloruskim zakonom i da ona mora da ostane u pritvoru prije sudskog procesa, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Pročitajte i ovo: Lideri EU pozivaju na usvajanje 'ciljanih ekonomskih sankcija' protiv Belorusije, novinar u zatvoru

Advokat Sapege, Aleksandr Filanovič je rekao 13. juna da je podignuta krivična optužba protiv nje. Ali nije dao pojašnjenje, rekavši da ima direktivu suda da ne iznosi detalje slučaja u javnosti.

Centar za ljudska prava u Minsku Vjasna kaže da se Sapega tereti zbog organizovanja i pripremanja aktivnosti koje remete građanski red i mir, tako što je organizovala “veliku pometnju” i poticla na mržnju.

Sapega i Patrasevič su uhapšeni 23. maja nakon što su bjeloruske vlasti izrekle sumnjivu tvrdnju o bombi u avionu zbog čega je bilo neophodno da se let kompanije Ryanair između Atine i Vilnusa preusmjeri u Minsk.

Potez je naišao na stroge međunarodne osude dok su ga mnoge države nazvale “državniom otmicom”. Nove sankcije Zapada su nametnute bjeloruskim zvaničnicima. Zabrane i druge mjere ciljaju na avio putovanja u i iz Bjelorusije ili, u nekim slučajevima, čak i samo preletanje ove zemlje.

Pročitajte i ovo: Oživljena sjećanja na KGB metode u video izjavi bjeloruskog blogera