Biografije demokratskih kandidata

Barack Obama

Barak H. Obama (Barack Obama) je 44 predsednik Sjedinjenih američkih država. Rođen je 1961. godine na Havajima. Otac mu je poreklom iz Kenije, a majka iz Kanzasa. Obama je deo svog detinjstva proveo u Indoneziji, gde je kasnije radio kao antropolog.

Nakon pohađanja koledža u Kaliforniji i Njujorku, preselio se u Čikago gde je radio kao društveni organizator u siromašnim opštinama. Kasnije je studirao pravo na Harvardu, gde je postao prvi afro-američki predsednik prestižnog Harvard Law Review časopisa.

Obama je započeo svoj javni život 1997. kada je osvojio mesto u senatu države Ilinois. Tu je služio tri mandata i istovremeno predavao na Univezitetu u Čikagu i radio kao advokat za građanska prava. 2004. godine pobedio je na izborima za američki senat. Na to mesto je podneo ostavku nakon što je izabran za predsednika u novembru 2008. godine.

2009. godine Obami je dodeljena Nobelova nagrada za mir “za njegovo izuzetno zalaganje u ojačavanju međunarodne diplomatije i saradnje među narodima”. Oženjen je Mišel Obamom koja je advokat i promoter zdravlja dece i sa kojom ima dvoje dece - Maliju (13) i Sašu (10).

*******************************************
Joseph Biden
Džozef R. Bajden mlađi (Joseph Biden) je potpredsednik Sjedinjenih američkih država. Rođen je 1942. godine u Pensilvaniji. Otac mu je bio biznismen, a majka domaćica.

Svoju koledž diplomu dobio je na Univerzitetu u Delaveru, a diplomu prava na Pravnoj školi Univeziteta u Sirakuzi. Njegov prvi javni posao bio je u okružnom savetu.

Postao je jedan od najmlađih američkih senatora u istoriji kada je kao 29-godišnjak izabran da predstavlja Delaver. Reizabran je pet puta i na toj poziciji radio 36 godina i izrastao u lidera u oblasti spoljnih poslova i pravosuđa.

Oženjen je sa Dr Džil Bajden, profesorkom na koledžu i ima troje odrasle dece, od kojih je jedno - Beau Bajden – ratni veteran koji je služio u Iraku.