Billingsli nakon pregovora sa Rusijom o kontroli naoružanja: Naredni sporazum mora uključivati Kinu

Austrija - Maršal Bilingsli (Marshall Billingslea), specijalni izaslanik predsednika SAD za kontrolu oružja dolazi na sastanak delegacija SAD i Rusije u Beču, 22. jun 2020.

“Okvir koji bismo mogli uspostaviti sa Rusijom ne može biti stvoren kao još jedan isključivo bilateralni hladnoratovski sporazum. On mora biti napravljen tako da može u dogledno vreme uključiti Kinu”, izjavio je Maršal Bilingsli (Marshall Billingslea), specijalni izaslanik predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za kontrolu oružja tokom konferencije za medije 18. avgusta u Beču, Austriji, nakon završetka drugog dana pregovora o novom sporazumu sa delegacijom Ruske Federacije o kontroli naoružanja, koju je predvodio Sergej Rjabkov, zamenik ruskog šefa diplomatije.

SAD i Rusija od sredine juna u Beču pregovaraju o poslednjem sporazum o nuklearnom naoružavanju koji nosi naziv Novi START (New Strategic Arms Reduction Treaty) i ističe u februaru 2021. Taj sporazum SAD i Rusija su potpisale u aprilu 2010. tokom administracije tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame. Sporazum je stupio na snagu u februaru 2011. Kina nije uključena u pregovore, uprkos pritisku SAD da se to učini.

Bilingsli je razgovore sa Rusijom opisao kao 'značajne za obe strane' i 'na momente intenzivne'.

'Alarmantno naoružavanje Kine'

„Postoje neke oblasti približavanja između Rusije i SAD, ali ostajemo udaljeni po mnogim drugim ključnim pitanjima. Drugim rečima, postoji neki dogovor u principu, ali će biti potreban ogroman rad ukoliko želimo da ostvarimo napredak “, izjavio je Billingsli.

Opisujući ponašanje Kine u smislu nuklearnog naoružavanja kao 'alarmantno', Bilingsli je izjavio da je delegacija SAD sa Ruskom Federacijom podelila 'detaljne obaveštajne podatke o tome šta radi Kina' kao što je to bio slučaj i na prethodnom sastanku.

“Kina je 2019. ispalila više od 200 balističkih raketa. To je daleko više nego ostatak sveta zajedno. Zbog toga smo usmereni na to da očuvamo stabilnost, da sačuvamo stratešku ravnotežu koja postoji danas i zbog toga verujemo da naredni sporazum o kontroli naoružanja mora uključiti i obuzdati Kinu”, naveo je Bilingsli.

On je dodao da Kina mora prestati sa onim što radi: “Oni žele da svet veruje da imaju samo nekoliko stotina komada nuklearnog oružja. Moje pitanje je zašto ne počnemo sa tim da nam kažete koliko oružja imate i koliko planirate da izgradite”.

Busijer: 'Nuklearna pretnja od Rusije u porastu'

General-pukovnik Tomas Busijer (Thomas A. Bussiere) zamenik komandanta pri Strateškoj komandi SAD (USSTRATCOM), član delegacije SAD koji učestvuje u pregovorima sa Rusijom, naveo je da su razgovori sa Rusijom o kineskom nuklearnom naoružavanju bili korisni:

“Imali smo korisnu diskusiju o Kini i eksponencijalnom rastu njene nuklearne trijade gde se očekuje da u najmanju ruku udvostruče zalihu nuklearnih bojevih glava u narednih deset godina”.

Prema Busijeru, nuklearna pretnja koju predstavlja Rusija je u porastu, ne samo u pogledu modernizacije postojećeg nuklearnog naoružanja, već u pogledu ‘nikad ranije viđenih’ nuklearnih sposobnosti.

Govoreći o sporazumu Novi START, Bilingsli je izjavio da su SAD bile jasne u pogledu toga da je reč o 'sporazumu sa puno mana' koji je ispregovaran tokom administracije tadašnjeg predsednika Baraka Obame i njegovog potpredsednika Džozefa Bajdena, jer, kako je rekao 'ne čini ništa kako bi se odgovorilo na najneposredniji problem ove dekade a to je kineska tajna nuklearna nadogradnja'.

Stav SAD o produžetku sporazuma

Pregovori su održani u Beču u odnosu na razgovore održane između predsednika SAD Donalda Trampa i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina proteklih meseci.

Prema Bilingsliju, Rusiji je predstavljen 'veoma detaljan set predloga' u vezi sa 'čvrstim stavom SAD da naredni sporazum mora pokriti sve nuklearne bojeve glave' kao i da je neophodan bolji set mera za proveru i transparentnost.

“Rusija razume našu poziciju i ono što ostaje da se vidi jeste da li postoji politička volja u Moskvi da se ovaj sporazum postigne”, naveo je Bilingsli dodajući da je 'lopta sada na terenu Rusije'.

On je takođe izjavio da SAD ne sugerišu da su voljne da razmisle o produžetku Novog START-a istovremeno otkrivajući koji su neophodni uslovi za to.

“Do produženja će doći samo ukoliko dođemo do ozbiljnih sporazuma koji će se baviti značajnim zabrinutostima koje imamo sa Rusijom koja nagomilava svoje nesputane sposobnosti”.

Prve dve runde pregovora između SAD i Rusije održane su tokom juna i jula, ali bez sporazuma o mogućem produžetku sporazuma o kontroli naoružanja.