Ministar zdravlja Crne Gore podnio ostavku

Crna Gora: Protestna šetnja zbog situacije u porodilištu

Ministar zdravlja Miodrag Radunović podnio je ostavku na tu funkciju zbog dešavanja u Opštoj bolnici u Bijelom Polju kada je zbog infekcije iz te bolnice u Klinički centar Crne Gore hitno prebačeno pet beba od kojih je jedna preminula.

To je saopštio direktno u Dnevniku državne televizije

"Želim da putem Javnog servisa informišem javnost da me predsjednik Vlade poslije podne informisao da je prihvatio moju ostavku koju sam mu ponudio juče, prvog narednog dana po povratku iz Bijelog Polja. Svaki čovjek suočava se u životu sa trenucima u kojima izgubi neku bitku. Mi ljekari se, poznato je, u takvim situacijama prirodom posla nađemo češće nego drugi. Ovo je bila moja najteža bitka. Dobio sam ih hiljade kao hirurg. Ovu nijesam mogao dobiti jer sam se kasno u nju uključio kada je već bila izgubljena. Postoje, međutim, situacije u kojima je gubitnik cijelo društvo. Ovo je jedna od takvih. Nestanak jednog mladog, tek započetog života tragedija je koja mora biti i opomena i pouka za sve nas", kazao je Radunović.

Dok nadležni organi u Crnoj Gori istražuju kako je došlo do infekcije u bjelopoljskom porodilištu i koji su uzroci smrti jedne od pet beba, javnost se sa pravom pita kako je moguće da u 21 vijeku u crnogorskim bolnicama uslijed nemara i nehigijene stradaju novorođenčad i da li će i ko zbog toga krivično odgovarati.

Trebalo je da se dogodi tragedija čiji epilog je smrt jednog novorođenčeta i kritično stanje druge bebe pa da se institucije pozabave stanjem u bjelopoljskoj bolnici.

Upozorenja su stizala mnogo ranije i to sa važnih adresa kao što je UNICEF čiji stručnjaci su u izvještaju o stanju u crnogorskim porodilištima upozorili na nemar, nehigijenu ali i na druge nedostatke.

Prema podacima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje još 16. septembra prilikom kontrole ispravnosti inkubatora na Neonatologiji i Ginekologiji u Bijelom Polju izolovana je bakterija takozvana stafilokoka, a ista bakterija otkrivena je i u drugim prostorijama u toj zdravstvenoj ustanovi.

U međuvremenu, nakon smrti novorođenčeta državno tužilaštvo i osnovno tužilaštvo u Bijelom Polju utvrđuju krivičnu odgovornost zaposlenih, doktora, načelnika odeljenja i direktora opšte bolnice u Bijelom polju od koji su neki poput direktora Tomislava Jeremića podnijeli ostavku ili su smijenjeni.

Takođe, vještaci utvrđuju šta su uzroci smrti jedne od 5 beba koje su pod infekcijom iz bjepoljske bolnice hitno prevezene u Klinički centar u Podgorici .

Za dugogodišnju ljekarku i poslanicu vladajuće DPS Ljubicu Bebu Džaković nema dileme da su nehigijena i nemar u crnogorskim porodilištima doveli do ove tragedije:

"To nije pitanje nedovoljnog novca ili nešto drugo , to je jednostavno nehigijena i nemar ljudi. Ništa drugo nije u pitanju, nikakav nedostatak lijekova i slično. Ja mislim da je to među prvim problemima, ne samo zdravstva nego i društva, to su te navike našeg naroda koje su bože me sačuvaj. Ja sam zbog toga uvijek pisala i kritikovala porodilište još odavno", naglašava doktorka Džaković.

Tvrdnje doktorke Džaković potvrđuju i građani koje smo anketirali:

Vaš browser nepodržava HTML5

Mišljenja građana

UNICEF je još 2012. u izvještaju “Ocjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori” naglasio da se najdjelotvornija tehnologija za sprečavanje infekcija kod novorođenčadi, pranje ruku, ne primjenjuje na adekvatan način i ne koristi u većini porodilišta u Crnoj Gori.

Prema tvrdnjama NVO sektora, nadležno ministarstvo je bilo upoznato sa tim i drugim upozoravajućim nalazima iz izvještaja UNICEFa.

Ako su znali treba i oni da odgovaraju, poručuje doktorka Džaković:

"Najodgovorniji je prvo šef odjeljenja i neonatolog i ginekolog jer oni odgovaraju za sve. Ne može biti ništa ne higijenski, prljavo i nedostupno ako je šef dobar. Ova druga odgovornost ide jedino ako su ministar i njegovo ministarstvo znali za to kakva je situacija. Onda je to naravno i njihova odgovornost."

Članovi parlamentarnog Odbora za zdravstvo pozvali su na kontrolno saslušanje odgovornih za dešavanja u bjelopoljskom porodilištu nakon što Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje proslijede skupštini informacije o uzrocima tragedije u bjelopoljskoj bolnici.

Predloge za saslušanje podnijeli su članovi odbora iz Pozitivne Crne Gore Srđan Perić i Demokratske partije socijlaista Zorica Kovačević.

"Treba da sa ove sjednice odbora pošaljemo poruku crnogorskim građanima da treba da imaju povjerenja u zdravstveni sistem, da će Ministarstvo zdravlja preduzeti sve mjere i kadrovske i tehničke i druge u vezi sa sređivanjem stanja u svim opštim bolnicama u vezi sa nekim problemima i propustima na način što će i ono vjerovatno za narednu sjednicu odbora pripremiti još jednu informaciju o tome kakvo nam je stanje i koji su problemi", kazala je Kovačević.

Ostaje da se vidi da i će nakon ove tragedije neko od ljekara i nadležnih krivično odgovarati. Mnogi su skeptični budući da kako tvrde među ljekarima postoji ta solidarnost da se ovakve i slične tragične greške ili prećute ili zataškaju .

Zašto je to tako pitali smo građane:

Vaš browser nepodržava HTML5

O solidarnosti ljekara