EU naredne sedmice šalje BioNTech vakcine u BiH

Evropska unija će iduće sedmice započeti isporuku BioNTech/Pfizer vakcina protiv COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu (BiH), objavio je šef EU delegacije u BiH Johann Sattler.

Do kraja avgusta ove godine trebala dobiti ukupno 213.822 ovih vakcina, naveo je Sattler u četvrtak, 29. aprila 2021. godine na zvaničnom Twitter nalogu.

EU je pružila medicinsku pomoć zdravstvenim institucijama širom BiH u vrijednosti 7,76 miliona eura, napisao je Sattler. Vrijednost vakcina i medicinske pomoći je 13,7 miliona eura, napisao je Sattler.

Ministrica inostranih poslova BiH, Bisera Turković, na svom Twitter nalogu je napisala da će prvi kontingent vakcina za BiH iz EU, a koji će biti plaćen sredstvima iz Fondova predpristupne pomoći (IPA), stići u utorak, 4. maja, i da će isporuke ubuduće biti redovne.

Do sada je u BiH, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, stiglo oko 182.000 vakcina protiv korona virusa. Nove vakcine iz COVAX mehanizma očekuju se od 22. ili 23. aprila do juna.

Pročitajte i ovo: Republika Srpska nabavlja još 160.000 doza vakcina protiv korona virusa

Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), a cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.