Ukinuta COVID-ograničenja za ulazak u BiH

Pripadnik Granične policije BiH provjerava dokumenta na graničnom prelazu Gradiška, 20. mart 2020.

Ukidaju se sve COVID-mjere restrikcije za ulazak u Bosnu i Hercegovinu (BiH), saopšteno je nakon sjednice Savjeta ministara BiH 26. maja.

"Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, Savjet ministara je donio Odluku o prestanku važenja Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime se ukidaju ranija donesena COVID-ograničenja za ulazak u BiH", navodi se u saopštenju.

Iz Savjeta ministara BiH ističu da je odluka donesena na osnovu podataka nadležnih zdravstvenih institucija o povoljnoj epidemiološkoj situaciji u BiH već duži period.

Pročitajte i ovo: Ukinuto pravilo vakciniran, testiran, prebolio u BiH

Podsjećaju i na činjenicu da je "većina zemalja regiona i svijeta ukinula sve mjere stranim državljanima za ulazak u njihove zemlje".

Na sjednici je donesena i Odluka o prestanku važenja Odluke o ograničenju kretanja i boravka stranaca u BiH, donijeta radi zaštite zdravlja građana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija u martu 2020. godine proglasila pandemiju prouzrokovanu korona virusom.

Donošenjem te odluke prestaju se primjenjivati mjere kojim se zabranjuju kretanje i boravak stranaca izvan centara u koje su smješteni.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

U posljednja 24 časa, javnozdravstvenim ustanovama u BiH je prijavljeno ukupno 36 novih slučajeva zaraze korona virusom, a prijavljen je jedan smrtni slučaj.

Od toga, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 398 uzoraka, od čega je 26 pozitivno na SARS-CoV-2, a Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske je prijavljeno 103 testa, a virus je potvrđen kod osam osoba.

U Brčko distriktu zabilježena su dva nova slučaja.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.