BiH i Srbija potpisale Sporazum o cestovnom prometu

Potpisivanjem Sporazuma značajno će se poboljšati stanje prijevoza, te će biti ukinut princip reciprociteta

Ministri prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine i Srbije, Ismir Jusko i Zorana Mihajlović potpisali su u Sarajevu Sporazum o međunarodnom cestovnom prometu putnika i tereta, po kojem više nema reciprociteta, što će pogodovati prijevoznicima.

Također, najavljen je i projekat gradnje brze ceste Sarajevo-Beograd za koji uskoro počinje i pribavljanje neophodne dokumentacije i određivanje rute kroz BiH.

Potpisivanjem Sporazuma o cestovnom prometu putnika i tereta između BiH i Srbije značajno će se poboljšati stanje prijevoza, te će biti ukinut princip reciprociteta najavio je Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko.

„Neće više biti da sa jedne strane mora biti isto prevoznika kao što je to bilo s druge strane. Biće apsolutno relaksiraniji odnosi. Apsolutno neće biti ustezanja s te strane. Do ovog momenta sporazum nije postojao i nismo se mogli ograničiti da protok roba i putnika bude usmjeren na način kao što je to sada“, rekao je Jusko.

Najavljana je i gradnja brze ceste Sarajevo – Beograd za koju su zainteresirani investitori iz Turske. Zajednička radna grupa koja će biti formirana radiće na pribavljanju tehničke dokumentacije, ali i izrade najbolje rute kroz BiH.

„Mi želimo da gradimo brzi put Beograd - Sarajevo. Nismo sigurni još uvek koja je idealna i najbolja ruta. Danas smo se dogovorili da formiramo zajedničku radnu grupu između naša dva ministarstva i očekujemo da ćemo u tom smislu da vidimo šta je potrebno od projektno-tehničke dokumentacije i način kako ćemo to finansirati, a nakon toga i izvore finansiranja za budući put“, rekla je ministrica građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Srbija će se, kako je najavila ministrica Mijhajlović brinuti o ruti do Višegrada, nakon čega BiH treba da ustanovi svoju rutu do Sarajeva.

Ministri su također istakli da je urađen i izvještaj o stanju mostova između dvije zemlje, te izrazili nadu da će most Ljubovija - Bratunac biti završen na vrijeme, kako bi se smanjile gužve na graničnim prijelazima i obezbijedio lakši protok robe.