Živjeti i spavati na ulici u Mostaru

Porodica u Mostaru bez doma, januar 2023.

Mostarska zima kad temperature u noći znaju pasti ispod nule i januarska bura dodatne su muke za porodicu Halilović / Sejdović iz Mostara koja nema doma.

Iz Gradske uprave grada na jugu Bosne i Hercegovine najavljuju da bi za nekoliko dana problem mogao biti riješen, ali da ovo nije jedina porodica u teškoj situaciji.

Grad Mostar, kažu iz uprave, suočen je s problemom smještaja višečlanih, socijalno ugroženih porodica, pogotovo romske populacije, zbog nedostatka odgovarajućeg smještaja.

"Živimo i spavamo na ulici", kaže Elvis, otac osmero djece.

Elvisova porodica se nada da će uskoro spavati na toplom. Mostar, 10. 1. 2024.

Sa suprugom i djecom od marta prošle godine živi ispod potpornih stubova tribina stadiona u Sjevernom logoru. Dane i noći provode na kartonima i starim pokrivačima.

"Tražili smo neki kolektivni smještaj, niko nam nije pomogao, i tako smo morali uzeti neki kombi, da mogu spasiti svoju djecu, da spavaju. A hladno cijelu zimu smo proveli u kombiju. Palimo grijanje u autu, i hladno je, i tako."

Od osmero djece, jedno ima 18 godina, jedno 15, jedno 13, a ostali su mlađi.

Ovaj beton dom je mališanima već mjesecima. Mostar, 10. 1. 2024.

Pokušavaju se izdržavati tako što skupljaju staro željezo koje prodaju na otpadu. To nije ni blizu dovoljno pa tako hranu dobivaju u Javnoj kuhinji Crvenog križa Mostar.

"Uzimamo hranu djeci pa im dajemo da jedu. Teško živimo", priča Elvis koji redovnog posla nema.

Kako će djeca u školu iz kombija?

Troje djece porodice Sejdović koji su u školskom uzrastu ne ide u školu. Kažu, kako da idu iz kombija.

"Nikakvu higijenu nemamo."

Elvis se nada pomoći države, kaže, da bi djeca normalno živjela i išla u školu.

U kombiju spavaju otkako su temperature pale. Mostar, 10. 1. 2024.

Pomoć će doći, kaže Elvedin Gadara, šef Službe za stambene i socijalne poslove, zdravstvo, raseljene osobe i izbjeglice Grada Mostara.

"Mi smo našli smještaj familiji Halilović u stambenoj jedinici Paviljoni u Kavazbašinoj ulici u naselju Balinovac", rekao je Elvedin Gadara za RSE.

Radi se o stambenoj jedinici od ukupno 40 metara kvadratnih.

Porodica bi uskoro mogla umjesto u kombiju spavati u domu. Mostar, 10. 1. 2024.

"Stambena jedinica je uslovna za stanovanje, samo čekamo da se riješi priključak struje, pošto već duži vremenski period struje nije bilo u objektu. Čekamo da uposlenici Elektroprivrede (Hrvatske zajednice Herceg-Bosna) izađu na teren i stave priključak struje, uključe struju", rekao je Gadara.

U Gradskoj upravi Mostara očekuju da porodica Halilović/Sejdović bude useljena u taj stambeni objekat najkasnije do subote, 13. januara.

Elvis se nada da će mališani kad dođe vrijeme za to moći ići u školu, jer starija djeca ne idu. Kaže, jednostavno nemaju uvjete. Mostar, 10. 1. 2024.

Problem sa smještajem u Mostaru

Gadara je za RSE rekao i da je inače Grad Mostar suočen s problemom smještaja višečlanih, socijalno ugroženih porodica, pogotovo romske populacije, zbog nedostatka odgovarajućeg smještaja.

Problem je i što broj Roma varira. U ljetnoj sezoni, kada se u Mostar slije veliki broj turista, dolaze i Romi iz drugih krajeva, te u Mostaru uglavnom prosjače.

"Grad Mostar je zaista u problemu sa smještajem Roma starosjedilaca, jer imamo veliki broj Roma koji dolaze u ljetnom periodu i tu se nastanjuju, i onda nam je teško naći - pošto su te familije mnogobrojne, u svakoj familiji je između 10 i 15 članova - smještaj za njih", rekao je Gadara.

O ovom problemu dosta se govorilo na društvenim mrežama nakon što je Mostarka Ajla Kreso pokrenula akciju da se porodica Elvisa Sejdovića skloni s ulice.

Elvisova porodica je 12 godina bila podstanar, ali su završili na ulici jer je vlasnica odlučila prodati kuću u kojoj su stanovali.

Jedno vrijeme su bili u Sjevernom logoru, gdje su pravili baraku od drveta i najlona.

Lokacija Sjvernog logora u Mostaru. Riječ je o malonogometnom stadionu u bivšoj kasarni JNA „Sjeverni logor“, na sjevernom ulazu u Mostar. 10. 1. 2024.

"Nismo mogli biti tu, pa smo mi otišli u drugu državu. Bili smo tamo u Francuskoj, 11 mjeseci, pa smo došli ovamo, tražili gdje ćemo pod kiriju, niko nam nije izdao, zato što smo imali puno djece i odlučili smo se da budemo ovdje u Sjevernom logoru, gdje je ovaj stadion", ispričao je Elvis.

Tačan broj Roma u Mostaru nije poznat.

Prema dokumentu "Lokalni akcioni plan (LAP) za poboljšanje položaja Roma u HNK" iz 2021. godine Vlade HNK-a, u tom kantonu bilo je ukupno 568 Roma, od čega je 223 maloljetnih članova romskih porodica. 37 Roma su vlasnici stambenog objekta, najviše njih u Konjicu, a čak 22 domaćinstva s područja Mostara nemaju kanalizacioni sistem.