O seksualnom nasilju u ratu u BiH na izložbi u Beogradu

Privremena postavka, nakon otvaranja u Sarajevu u junu, i u Mostaru u septembru, stigla je u prestonicu Srbije. 

U fokusu ima lična iskustva žena iz nekoliko gradova u BiH, koje su preživele ratno seksualno nasilje, kao i iskustva dece rođene zbog rata.
 

Na otvorenju izložbe govorila je Maja Žilić ispred Incijative mladih za ljudska prava, Amina Krvavac, izvršna direktorka Muzeja ratnog djetinjstva, Midheta Kaloper Oruli ispred žena koje su preživele ratno seksualno nasilje, kao i Ajna Jusić, dete rođeno zbog rata.
 

Progovara(j)mo” će biti postavljena od 2. do 8. oktobra, a ulaz je besplatan.

Organizatori su na otvaranju istakli da je “došlo vreme da se u Srbiji govori o ratnom seksualnom nasilju“.
 

Doprinos kulturi suočavanja sa prošlošću i pomirenja u regionu – glavni su ciljevi ove tematske nedelje.

„Čitajte naše poruke i naše želje, od kojih je najveća pravda za preživjele, ali i kazna za počinioce“, poručila je na otvaranju Midheta Kaloper Oruli, jedna od žena žrtava seksualnog nasilja u ratu.
 

Na izložbi je prikazano 12 mapa u obliku ljudskih tela, koje su nastale na radionici održanoj u maju mesecu, a na kojima je učestvovalo 12 žena žrtava seksualnog nasilja u ratu.

One su metodom "body mapping" u okviru art terapije, suočavanja sa traumom kroz umetnost, na mapama ispisale svaka svoju životnu priču i pouke koje su iz njih izvukle.


 

"Ja sam kao feniks", "Moja bol nije moja sramota, ona je moja hrabrost" - samo su neke od poruka žena.

Izložba „Progovara(j)mo“ napravljena je u saradnji sa Udruženjem Zaboravljena deca rata, Fondacijom Krila nade, Udruženjem PSIHOLAB, Incijativom mladih za ljudska prava Srbija, organizacijom Žene u crnom Srbija, Autonomnim ženskim centrom.

Tematska nedelja posvećena žrtvama seksualnog nasilja u ratu nastavila se i projekcijom igranog filma Jasmile Žbanić “Za one koje ne mogu da govore”.

Film je posvećen otkriću australijske umetnice Kym Vercoe, koja je posetivši Višegrad u potrazi za čuvenim mostom o kojem je čitala u knjizi Na Drini ćuprija Ive Andrića, saznala za sistematsko mučenje i seksualno zlostavljanje u hotelu “Vilina Vlas” u ovom gradu.