Šef diplomatije Njemačke: Dodikov projekat prijeti da uništi Dejtonski sporazum

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas obraća se na konferenciji za novinare u Berlinu 1. juna 2021.

Vršilac dužnosti njemačkog ministra vanjskih poslova Heiko Maas pozvao je Evropsku uniju da uvede sankcije političkim liderima u Bosni i Hercegovini.

Ministar je, na marginama sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije u Briselu u ponedjeljak, rekao da će se morati razmotriti oštriji pristup kako bi se zaustavio trenutni razvoj događaja.

Sankcije bi, kako je rekao, mogle pogoditi one koji dovode u pitanje državne strukture, pokušavaju da podstaknu ljude mržnjom i rovarenjem ili žele prekinuti veze sa Evropskom unijom.

"Događaji u Bosni i Hercegovini su krajnje zabrinjavajući", rekao je Maas. "Mi u Evropskoj uniji ne možemo biti ravnodušni prema ovome.”

Agencija dpa podsjeća da su tenzije u BiH podignute nedavno nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva, zaprijetio otcjepljenjem Republike Srpske.

"Dodikov projekat sada prijeti da uništi arhitekturu Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Maas.

Pročitajte i ovo: Deklaracija o ustavnim principima RS: Banjaluka glavni grad, Pale prijestonica

Naime, predstavnici iz RS nekoliko mjeseci bojkotuju rad državnih institucija, zbog toga što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida i drugih zločina,

Dodik je najavio i prenos nadležnosti sa države BiH na entitet RS kada su u pitanju Oružane snage BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Pročitajte i ovo: Šest pravno nemogućih planova Milorada Dodika

Ali, prema Ustavu BiH entiteti Republika Srpska i Federacija BiH ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Izvor: dpa