Komšić: Pomoć SAD-a odgovor na državnu politiku i suprotstavljanje ruskom utjecaju

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, Sarajevo, 6. septembar 2022.

Plan američkog predsjednika Joea Bidena da Sjedinjene Američke Države (SAD) finansijski pomognu Bosni i Hercegovini i drugim evropskim zemljama u odbrani od ruske agresije potvrđuje ispravnost naše državne i vanjske politike, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić

"Iako američka politika prema BiH može blago mijenjati kurs, predanost Sjedinjenih Država vojnom jačanju i sigurnosti naše zemlje je neupitna. Zato su bile i ostat će naš najvažniji partner", naveo je Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta u petak, 9. septembra.

Dodao je da ta predanost nije samo izraz američke volje nego je i odgovor na bh. "odlučnost u borbi protiv ruskog malignog utjecaja u BiH i regionu".

"Ovakvi paketi vojne pomoći bili bi nemogući da se nismo otvoreno i jasno suprotstavili ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i da nismo, uprkos opstrukcijama i omalovažavanju, pa čak i u Sarajevu, izgurali Akcioni plan za članstvo u NATO", rekao je Komšić.

Pročitajte i ovo: Blinken u Ukrajini najavio novu vojnu pomoć, kao i za Kosovo, BiH, Sjevernu Makedoniju

Naglasio je da zbiljna vojna sila poput Amerike podržava Oružane snage Bosne i Hercegovine, zato što su jedinice na vježbi sa NATO-om na Manjači dokazale da su "sposobne, spremne i odlučne biti punopravan partner zapadnim saveznicima".

"Ova odluka Bidenove administracije najbolji je demant tvrdnji domaćih političara koji govore da je naš čvrst stav o nametanju Izbornog zakona 'svađa sa strancima'. Iskreni partneri nas poštuju onoliko koliko zaslužujemo i onako kako se sami postavimo", zaključio je Komšić.

Američki državni sekretar Antoni Blinken najavio je tokom boravka u Kijev 8. septembra dvije milijarde dolara novog stranog vojnog financiranja za Ukrajinu i 18 drugih zemalja za koje se smatra da su u opasnosti od buduće ruske agresije, saopćio je zvaničnik State Departmenta.

Zvaničnik State Departmenta rekao je da će Ukrajini biti dodijeljena približno milijarda dolara.

Ostatak bi bio podijeljen između Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Gruzije, Grčke, Kosova, Latvije, Litvanije, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Novac je namijenjen odbrani suvereniteta, modernizaciji sigurnosnih snaga, unapređenju partnerstva sa transatlantskom vojnom alijansom NATO-om i jačanju kapaciteta "za suprotstavljanje ruskom utjecaju i agresiji", rekao je zvaničnik putem mejla.

Pročitajte i ovo: Most: Da li je Bosna i Hercegovina pod NATO kišobranom?