Bidenov sin Hunter priznat će krivicu za porezne prekršaje

Hunter Biden u posjeti Dundalku u Irskoj, 12. april 2023.

Sin američkog predsjednika Joe Bidena, Hunter Biden, priznat će krivicu za dva porezna prekršaja i sklopit će dogovor sa saveznim tužiteljima u vezi sa optužbom za oružje, navodi se u sudskom dokumentu objavljenom u utorak 20. juna.

Informaciju je objavilo Ministarstvo pravosuđa.

Kako navodi CNN nagodba o priznanju krivice odmah će imati odjeka na predsjedničkim izborima naredne godine, na kojima će jedan od kandidata biti i aktuelni predsjednik Joe Biden.

Dvije prekršajne porezne prijave proizlaze iz neplaćanja poreza 2017. i 2018. godine koji su sada u potpunosti vraćeni.

Optužba za oružje proizlazi iz kupovine vatrenog oružja 2018. godine u vrijeme dok je bio ovisnik o drogama.

Pročitajte i ovo: Bajdenov sin Hanter pod istragom zbog poreza

Optužbe protiv Huntera Bidena proizašle su iz istrage Davida Weissa, američkog državnog advokata Delawarea, kojeg je imenovao bivši republikanski predsjednik Donald Trump.

Hunter Biden (53) godinama je bio u centru neumoljivih napada Trumpa i njegovih republikanskih saveznika koji su ga, između ostalih, optuživali za zloupotrebe u vezi s Ukrajinom i Kinom.

Sin američkog predsjednika radio je kao lobista, advokat, investicioni bankar i umjetnik.

U decembru 2020. godine objavio je da Weissova kancelarija istražuje njegove porezne poslove. Tada je negirao krivicu.

U memoarima iz 2021. godine opisao je probleme sa alkoholizmom kao i zloupotrebom droga. Otpušten je iz američke mornarice 2014. godine nakon što je bio pozitivan na kokain.

Istraga Weissa prvobitno je ispitivala potencijalna kršenja zakona o porezu i pranju novca u inostranim poslovima, uglavnom u Kini, rekli su izvori Reutersu.

Prema navodima američkih medija, istraga je započela još 2018. godine.

Očekuje se da će pristati na liječenje od ovisnosti i praćenje. Prema uslovima sporazuma najvjerovatnije neće ići u zatvor. Predloženi dogovor još uvijek treba da odobri sudija. Nije jasno kada će se Hunter Biden pojaviti na sudu kako bi se izjasnio o krivici.

Hunter Biden je prvo dijete nekog aktuelnog predsjednika koje je optuženo, tvrdi Aaron Crawford, koji se specijalizirao za predsjedničku historiju na Univerzitetu Tennessee.

Izvor: Reuters, CNN