Drugi protest zbog intervjua sa silovateljem ispred 'Informera'

Ispred redakcije tabloida "Informer" u Beogradu održan je protest u organizaciji neformalnog kolektiva "Ženska solidarnost". 

 

Ovo je drugo okupljanje građanki i građana nakon što je tabloid Informer objavio intervju sa višestruko osuđivanim silovateljem, koji je nedavno pušten na slobodu posle odslužene kazne.

Pod naslovom "Ispovest serijskog silovatelja" i porukom "megaeksluzivno!", "Informer" je uz tekst objavio i video intervjua od gotovo sat vremena, u kojem osuđeni opisuje kako je vršio različita krivična dela i kako se tada osećao.

Objavljivanje intervjua oštro su osudila i novinarska udruženja.

- na fotografiji: protest ispred "Informera" u Beogradu, 1. oktobar 2022.

Zahtev protesta je da se intervju sa silovateljem ukloni sa interneta, kako se žrtve ne bi dodatno traumatizovale. 

Traži se i poštovanje Kodeksa novinara Srbije, kao i da se tabloidima koji neetički izveštavaju o nasilju prema ženama ukine javno finansiranje iz državnog i gradskih budžeta. 

"To je naš novac, koji se ulaže u profitiranje medija koji nas ponižavaju, plaše nas i prodaju naš strah", poručile su organizatorke protesta. 

Zahtev je i da institucije zakonom uvedu Registar praćenja i nadzora silovatelja i nasilnika. 

- na fotografiji: protest ispred "Informera" u Beogradu, 1. oktobar 2022.

 

"Sve nas je isprovociralo. Iako je Informer predstavnik ovakvog odnošenja prema ženama, prema ženama se stalno odnosi loše u medijima. Kada se dogodi nasilje, žena se krivi. Sa našim strahom se igra, manipuliše. Živimo u strahu, ali smo i neustrašive. Reagovaćemo dok se stvari ne promene", poručila je jedna od organizatorki protesta, Jelena Riznić.

- na fotografiji: protest ispred "Informera" u Beogradu, 1. oktobar 2022.

"Koliko žena treba da bude istučeno ili ubijeno da biste vi našu bezbednost videli kao društveni prioritet", poručile su organizatorke.

Okupljeni su nosili transparente "Ništa mi ne možeš na silu", "Nijedna žena više, nijedan tabloid više", "Ženska trauma nije izvor prihoda".

Protest je okupio više stotina građanki i građana, koji su uzvikivali "Ženska revolucija" i "Stop nasilju".

Mediji u Srbiji su 22. septembra objavili informaciju da je "serijski silovatelj", koji je od 2008. godine bio u zatvoru, pušten na slobodu.

Od tada su se svakodnevno u pojedinim listovima i na društvenim mrežama objavljivale informacije o njegovom kretanju po Beogradu i fotografije na lokacijama na kojima je snimljen.

Kulminiralo je 28. septembra objavljivanjem intervjua u provladinom tabloidu Informer u kojem osuđeni višestruki silovatelj opisuje svoje zločine.

- na fotografiji: protest ispred "Informera" u Beogradu, 1. oktobar 2022.

U uvodu intervjua, Informer je objavio da se "intervjui poput ovog rade svuda u svetu - da bi narod video kako razmišljaju zločinci, kako izgledaju, kako govore".

"Da bi se podigla bura u javnosti, kako bi se nešto promenilo, kako opasni ljudi ne bi šetali ulicama", navela je redakcija Informera.

Urednik tog tabloida Dragan J. Vučićević izjavio je, kako se navodi na sajtu ovog tabloida, da je motiv za objavljivanje intervjua bio - "novinarstvo".

Novinarska udruženja, međutim, istakla su da je Informer prekršio Zakon o javnom informisanju i Kodeks novinara Srbije. 

- na fotografiji: protest ispred "Informera" u Beogradu, 1. oktobar 2022.

Ulaz u redakciju tabloida "Informer" za vreme protesta obezbeđivala je policija.