Protest 'Protiv državnog kriminala' u Beogradu

Okupljeni su razvili crvenu tkaninu kojom su zatvorili ulaz u zgradu Republičkog javnog tužilaštva jer, kako kažu, ova institucija ne reaguje na kriminalne afere.

Građani nose transparente "Za pravo na pravdu", "Roditelji, gde ste? Ovo vam je oteralo decu iz zemlje", "No pasaran".

U organizaciji protesta je više nevladinih udruženja - Pokret Ne davimo Beograd, Otvorena građanska platforma Akcija, Aleksandar Jovanović Ćuta, Izbor za našu opštinu, Politička platforma Solidarnost.

Kao povod za protest organizatori su naveli i to da vlast “staje u odbranu osumnjičenih za najveću plantažu marihuane u Evropi” ukazujući na aferu oko poljoprivrednog imanja "Jovanjica".

"Jovanjica" je otkrivena u novembru 2019. godine kada je policija na tom poljoprivrednom dobru organske hrane, čiji je većinski vlasnik Predrag Koluvija, prema optužnici, pronašla 1,6 tona marihuane.

Organizatori protesta “Protiv državnog kriminala” naveli su i da postoje “veze predsednika države Aleksandra Vučića sa ubicama iz Belivukovog klana”.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu podiglo je 30. jula optužnicu protiv Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe koja se sumnjiči za ubistva, iznude, otmice i dilovanje droge.