Beogradski 'rat grafita' zbog ruske invazije na Ukrajinu

  • RSE

Ovaj mural ruskog predsjednika Vladimira Putina pojavio se na Zelenom vijencu u Beogradu početkom marta, a kasnije je prekriven crvenom bojom i naočarima za sunce. Političko umjetničko djelo je jedan od nekoliko primjera pojavljivanja proruskih grafita, a zatim manipulisanja u Beogradu usred invazije na Ukrajinu.
 

Na lijevoj strani Putinovog murala, umjetnik je originalno naslikao riječ "brat". Neko je tada plavom bojom izbrisao prvo slovo, ostavljajući riječ "rat". Nedavno je pristalica Rusije ponovo postavila "B" i naglasila ostala slova crnom bojom u spreju.
 

U blizini Putinovog murala nekoliko slova "Z" je naslikano sprejom na privremenu ogradu. Simbol je postao amblem invazije na Ukrajinu kada je ruskim trupama naređeno da naslikaju slovo na svojim vozilima kako bi razlikovali ruske kolone od ukrajinskih snaga.

Precrtano slovo "Z" ispred statue Nikolaja II, posljednjeg ruskog cara. Proruski aktivisti su ove godine održali nekoliko skupova ispred statue prije nego što su marširali centrom Beograda.

Grafiti koji objavljuju "smrt Americi" uz slovo "Z". Antiameričko raspoloženje u Srbiji je rasprostranjeno od NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine u kojem je ubijeno najmanje 489 civila.
 

Na mnogim mjestima u centru Beograda prefarban je proratni simbol "Z".

Grafiti u podvožnjaku u centru Beograda koji proglašavaju "smrt imperijalizmu".
 

Prorusko "Z" koje je prefarbano u centru Beograda. Srbija se aktivno kreće ka članstvu u Evropsku uniju, ali sa raširenim nepovjerenjem prema Zapadu nakon NATO bombardovanja i vjekovnim vezama sa Rusijom, a neki lokalni stanovnici kažu da srpsko društvo postaje sve podjeljenije.

Slovo "Z" uz datum 9. maj -- dan kada Rusija slavi sovjetsku pobjedu nad nacističkom Njemačkom. Na istom zidu je narušen portret vojskovođe bosanskih Srba i osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.
 

Uz grafite, na više lokacija u Beogradu prodaju se i majice sa slovom "Z". Mladić koji radi u ovoj radnji u podvožnjaku u centru grada rekao je za RSE da svakog dana proda "pet do sedam" majica. Majice koštaju 800 dinara, oko 7,50 dolara.
 

Na Beogradskoj tvrđavi prodaju majice sa slovom "Z" i natpisom "Ruska armija" uz dizajn Vladimira Putina.

Zid istorijskog parka u centru Beograda koji su sprejom ofarbali proruski aktivisti.