Balkanski političari: Takmičenje u seksizmu

Ilustrativna fotografija

Sramna seksistička uvreda ministra odbrane Srbije, Bratislava Gašića, koji je novinarki B92, Zlatiji Labović, rekao da "voli novinarke koje tako lako kleknu", natjerala je premijera Srbije, Aleksandra Vučića, da promptno reaguje i poruči da Bratislav Gašić ne može da ostane u Vladi.

No ironično, sama novinarka postala je potom žrtva brojnih uvreda na društvenim mrežama. To je samo najnoviji primjer seksističkog i bahatog ponašanja balkanskih političara.

Uobičajena praksa je da ovakve ispade osudi civilni sektor i novinarska udruženja i sve se završi na tome. A pošto se završi na tome, čekamo do sljedeće prilike, koja će, gotovo bez dileme, uslijediti. A neke od uvreda takve su da se, čak ni uz radisko bip ili štampano tačkicama, ne mogu ponoviti.

Kako je, zašto je i do koje mjere je u državama Balkana moguće u javnim istupima, bez posljedica, vrijeđati žene i bahato se ponašati?

Sramotna mačistička opaska ministra odbrane, Bratislava Gašića, novinarki B92, kap je koja je prelila čašu gnjeva javnosti. Njegovo uklanjanje iz Vlade, ocjenjuju sagovornici RSE, trebalo bi da stvori prostor za preispitivanje položaja, ne samo novinarki i novinarstva, nego i položaja žena u Srbiji i potrebu da se ustanovi koliki je jaz između normativnog i stvarnog - između ideje o civilizovanom i upristojenom društvu, ka kojem zemlja korača, i realnosti patrijarhalne balkanske palanke, u kojoj je žena puki seksualni objekat lokalnog homo balcanicusa. Više detalja u priči Branke Trivić "Slučaj Gašić: Test za sazrevanje društva".

U Bosni i Hercegovini nema političara koji je snosio odgovornost za neprimjereni komentar ili uvredu na račun novinarki i novinara. Sa druge strane, bahatost u javnim istupima gotovo je svakodnevna realnost, bez adekvatne reakcije razjedinjene novinarske zajednice ili potrebne pažnje javnosti. Novinari nisu samo vrijeđani i poniženi, i dalje se bilježe fizički napadi, te smrtne prijetnje - ističu sagovornici Milorada Milojevića u tekstu "Bh. političari: Bahatost bez premca, izostanak sankcija".

Ni Crna Gora nije imuna na seksističke ispade, a mete su im već duže, prije svega istaknute NGO aktivistkinje: Vanja Ćalović, Daliborka Uljarević i Milica Kovačević. No, ako se malo vratimo unazad, sve je počelo sa vrijeđanjem poslanica, pa prve i do sada jedine predsjednice crnogorske Skupštine. Uslijedile su ministrice, pa novinarke. Što znači, gotovo pa sve javine djeletnice. Živimo li u prostoru koji ženu vidi po obrascu permanentnog pomanjkanja moći? Da li je u problem u neadekvatnim zakonima ili u izostanku odgovornosti? Pojedinosti ima Lela Šćepanović u priči "Seksizam u crnogorskom društvu: Potpuni izostanak odgovornosti".

Hrvatska javnost nema dovoljno senzibiliteta za slučajeve seksizma i diskriminacije, i još mnogo toga ovdje treba napraviti, kažu u feminističkim udrugama. Niti uniforma ne može policajke zaštiti od seksističkih ispada, ali u Hrvatskoj vojsci, seksizma nema. Jedna hrvatska generalica donedavno je u zapovjedništvu međunarodnih snaga u Afganistanu bila zadužena, upravo za ravnopravnost polova. Pročitajte tekst Enisa Zebića "Seksizam ukorijenjen u hrvatskom društvu".

"Ne ponašaj se kao neka loša žena", samo je jedna od seksističkih izjava koju su izrekli kosovski političari. Osim reakcije civilnog društva, drugih reakcija ili izricanja kazni do sada nije bilo zbog takvog i sličnog ponašanja. Najgore je, kažu iz civilnog društva, što ni žene poslanice ne osuđuju takav rječnik - navodi naša reporterka Amra Zejneli u priči "Ni poslanicama u Skupštini ne smeta seksistički rečnik".