Ukrajinska kriza: Balkan između Zapada i Rusije

Skup podrške Rusiji oko Ukrajine, Beograd, 3. mart 2014.

Crna Gora je jedna od prvih zemalja regiona koja se pridružila pozicijama Evropske Unije prema krizi u Ukrajini, prihvatajući zaključke Savjeta Evrope o ukrajinskoj krizi i pridružujući se restriktivnim mjerama prema jednom broju bivših ukrajinskih političara. U kojoj mjeri će Crna Gora pratiti buduće mjere koje će Evropska unija sprovoditi prema Rusiji i sa kakvim se posljedicama može suočiti Crna Gora kao mala država, analizira Srđan Janković u tekstu Crna Gora i pitanje Ukrajine: Ispuniti obaveze prema EU i NATO-u.

Srbija nakon nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora još nema vladu, ali najviši funkcioneri prethodne vlasti ponavljaju da će zvaničan stav vlade Srbije o krizi Ukrajini biti "balansiran”, u skladu sa evropskim putem Srbije, ali i njenom prijateljstvu sa Rusijom, piše Branka Trivić u tekstu Beograd o Ukrajini: Balansiranje između Brisela i Moskve.

Premda je Predsjedništvo BiH konsenzusom usvojilo Izjavu о pоlitičkој situаciјi u Ukrајini kao zvaničan stav države prema ovom pitanju, u zemlji, ali i u samom Predsjedništvu prisutna su razmimoilaženja u stavovima. Ona se kreću od podržavanja Ukrajine u njenoj teritorijalnoj cjelovitosti, pa do bezrezervne podrške Rusiji, navodi Dženana Halimović u tekstu BiH podijeljena između Ukrajine i Rusije.

Iako je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova početkom marta osudilo agresiju Ruske Federacije na teritoriji Ukrajne, kao i kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta ove zemlje, Kosovo se još uvek nije pridružilo EU protiv Rusije, a koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje računa ruskim i krimskim funkcionerima, piše Amra Zejneli u tekstu Kosovo se još nije pridružilo Zapadu protiv Rusije.

Makedonija se nije izjasnila da li će priključiti sankcijama EU za Rusiju zbog aneksije Krima, ali u Ministarstvu spoljnih poslova kažu da se kao kandidat za članstvo Makedonija usaglašava sa spoljnom politikom Unije, navodi Blagoja Kuzmanovski u tekstu Skoplje verovatno na briselskom kursu oko Ukrajine.