Najmanje 23 poginulih u sukobima u Bagdadu

Okupljanje pristaša Moktade el-Sadra u Bagdadu, 29. kolovoza 2022.

Najmanje 23 osobe su poginule u sukobima između iračkih sigurnosnih snaga i pristaša moćnog šijitskog imama u glavnom gradu Bagdadu.

Dužnosnici kažu da su desetci drugih ozlijeđeni nakon što su prosvjednici, lojalni Moktadi el-Sadru, upali u predsjedničku palaču.

Nasilje je počelo nakon što je Sadr najavio povlačenje iz politike.

Njegova je stranka prošlog listopada osvojila većinu mjesta u parlamentu, ali je odbila pregovarati sa šijitskim skupinama, koje podržava Iran o formiranju vlade.

Posljedica toga bila je godina političke nestabilnosti.

Moktada el Sadr, 2018.

Ulične borbe izbile su tijekom noći 29. kolovoza, dok su sukobljene strane izmjenjivale pucnjavu, a mitraljezi osvjetljavali nebo u noći u jednom od najvećeg trenutka nasilja koje je posljednjih godina pogodilo glavni grad Iraka.

Velik dio borbi koncentriran je oko gradske Zelene zone, područja u kojem se nalaze vladine zgrade i veleposlanstva. Osoblje nizozemskog veleposlanstva bilo je prisiljeno preseliti se u njemačko zbog sukoba.

Sigurnosni dužnosnici rekli su da je dio nasilja bio između Mirovnih brigada, milicije lojalne Sadru i pripadnika iračke vojske.

Iran je zatvorio svoje granice s Irakom usred borbi, a Kuvajt je pozvao svoje građane da odmah napuste zemlju.

Medicinski dužnosnici su rekli da je 15 Sadrovih pristaša ubijeno, a oko 350 drugih prosvjednika ozlijeđeno, prenosi AFP.

Glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antonio Guterres rekao je da je zabrinut zbog događaja i pozvao na "hitne korake za deeskalaciju situacije".

Pročitajte i ovo: Sukobi u Iraku nakon što se dominantni šiitski klerik povukao iz politike

Mustafa el-Kadimi, privremeni irački premijer i Sadrov saveznik, proglasio je policijski sat u cijeloj zemlji nakon nemira u nekoliko drugih gradova.

Prekinuo je sastanke vlade i zamolio utjecajnog imama da intervenira i zaustavi nasilje.

Sadr je za sada najavio štrajk glađu dok ne prestane nasilje i upotreba oružja sa svih strana.

"Odlučio sam ne miješati se u političke poslove, ali sada najavljujem svoje konačno umirovljenje i zatvaranje svih [sadrističkih] institucija", kazao jhe Sadr 29. kolovoza.

Neka vjerska mjesta povezana s njegovim pokretom ostat će otvorena.

Moktada al-Sadr (48) je dominantna figura u iračkom javnom i političkom životu u posljednja dva desetljeća. Njegova Mehdi vojska pojavila se kao jedna od najmoćnijih milicija koje su se borile protiv američkih i savezničkih snaga iračke vlade nakon invazije kojom je svrgnut bivši vladar Sadam Husein.

Kasnije ju je preimenovao u Mirovne brigade i ona je i dalje jedna od najvećih milicija koje sada čine dio iračkih oružanih snaga.