Azerbjedžanski novinar prebijen na smrt

Rasim Alijev

Policija u Azerbejdžanu uhapsila je u ponedjeljak, 10. avgusta, nekolicinu muškaraca osumnjičenih da su teško isprebijali uglednog mladog novinara Rasima Alijeva (31), koji je od posljedica batina umro u bolnici u Bakuu.

Alijev je umro u nedjelju, 9. avgusta, u bolnici, nakon što ga je pretodnog dana, u subotu, napala i isprebijala navijačka grupa lokalnog kluba.

Njegova sestra, Gulnara Alijeva, navela je da je preminuo od unutrašnjeg krvarenja na odjeljenju za intenzivnu njegu bolnice u glavnom gradu Azerbejdžana.

Prema navodima domaćih medija, koji se pozivaju na policijske izvore u Bakuu, jedan od uhapšenih, u ponedjeljak, 10. avgusta, je Elšan Ismajilov, koji je rođak igrača Džavida Huseijinova, poznatog fudbalera lokalnog kluba Kubala.

Sam na smrt prebijeni novinar, Rasim Alijev, je u bolnici izjavio da su ga napali navijači Husejinova, zbog toga što je poznatog fudbalera kritikovao na Facebooku. I njegova porodica, koja ga je sahranila u nedjelju, vjeruje je da su za smrt odgovorni navijači.

Iz fudbalskog kluba Kubala takođe je u ponedjeljak saopšteno da je fudbaler Džavid Huseijinov suspendovan do okončanja istrage. Prethodnog je dana Huseijinov u saopštenju za javnost negirao da je na bilo koji način umiješan u napad na uglednog novinara.

Nezavisni i opozicioni novinari u Azerbejdžanu kažu da je rastući osjećaj nekaženjivosti za takve vrste napada osnovni uzrok iza prebijanja do smrti Rasima Alijeva.

Nakon što teško pretučen prebačen u bolnicu, Alijev dao je intervju za Mejdan TV. Rekao je da je sve počelo nakon što je kritikovao Husejinova zbog njegovog ponašanja nakon utakmice azerbjedžanskog tima Kubala protiv kiparskog kluba Apolon na Kipru, u kvalifikacijama za UEFA evropsku ligu, 30.jula.

Džavad Husejnov

Husejinova je jedan grčki novinar nakon utakmice pitao zašto je izvadio i mahao sa zastavom Turske. Husejinov je, prema navodima medija, prvo odgovorio na ponižavajući način i imao veoma ružnu gestikulaciju rukama, potom dodajući da su Azerbejdžan i Turska dvije prijateljske zemlje.

Alijev je tim povodom, na svom Facebook profilu napisao da ne želi da ga „neko toliko nemoralan, drzak i nesposoban da kontroliše svoje ponašanje predstavlja na evropskim fudbalskim terenima.“

Alijev je za TV Mejdan rekao i da je nakon tog posta na Facebooku imao telefonski poziv od nekoga ko je tvrdio da je rođak Husejinova, koji je vikao na njega i psovao ga.

Džavid Husejinov, koji je i član nacionalnog tima Azerbjedžana, kasnije je pozvao Alijeva i rekao mu da mu prilikom reakcije u medijima nije bila namjera da bude uvredljiv prema grčkom novinaru, već da je jednostavno želio da naglasi bliskost tursko-azerbejdžanskih veza.

Čovjek, koji se u prvom pozivu predstavio kao rođak Husejinova, takođe je ponovo nazvao Alijeva, izvinio se za ponašanje u prvom pozivu i rekao da situaciju treba da "rasčiste uz čaj".

Alijev se na kraju sagalasio da se susretene sa njim i odvezao se na sastanak automobilom. Nakon što je izašao iz automobila i rukovao se njim, Alijev je rekao da je iznenada napadnut s leđa i oboren na zemlju. Potom su ga šestorica muškaraca udarala i šutirala oko 40 sekundi, svi istovremeno. Kad su ga isprebijali oduzeli su mu novčanik i telefon i razbježali se u različitim pravcima.

Alijev je prebačen u bolnicu gdje su ljekari konstatovali da ima slomljena četri rebra, povredu uha, ali su naveli da nema nikakvih povreda unutrašnjih organa. Njegovo stanje se pak pogoršalo tokom noći i doktori su mu ukonili slezinu. Takođe su potom pronašli i povrede na plućima.

Međunarodni pokret Sport za ljudska prava izdao je saopštenje u kojem su osudili napad i pozvali vlasti da „provedu potpunu i transprentnu istragu“ o smrti Alijeva.

Sahrana Rasima Alijeva

Otac ubjenog novinara rekao je za medije da se susreo sa jednim od saradnika državnog tužioca u Bakuu, i da mu je rečeno da u tom trenutku nijesu znali identitet ubica, ali da će ih pronaći „za nekoliko dana“.

Takođe je, jedan od savjetnika predsjednika Azerbejdžana, Ilhama Alijeva, Ali Hasanov, rekao je da se „slučaj pažljivo istražuje i da će počinioci biti pronađeni".

U Azerbejdžanu postaje široko raprostranjeno uvjerenje da novinari koji kritikuju vlast mogu biti mete napada bez straha da će neko za to odgovarati pred zakonom, ocjene su opozicionih novinara i pripadnika civilnog sektora u Azerbejdžanu.

“Svi smatraju da novinari mogu biti tretirani na isti način, na koji ih vlast tretira”, izjavio je novinar istraživač Šahveled Čobanoglu na sahrani Alijeva u nedjelju 9. avgusta.

“Stvorena je atmosfera da nezavisni i opozicioni novinari mogu bez straha biti napadani i prebijani.Kad ljudi vide da policija prebija novinare i da to prolazi nekažnjeno, i oni smatraju da je moguće koristiti silu protiv medija”, naveo je Čobanoglu.

Rasim Alijev je ranije radio za Institut reportera za slobodu i sigurnost, jednu od vodećih azerbejžanskih organizacija za slobodu medija, prije nego što ih je vlast prisilila na gašenje prošle godine, tako što su im zamrznuli bankovne račune, blokirali kancelarije, a njihovog direktora Emina Husejinova maltretirali.

Radeći za Institut, Rasim Alijev je ranije takođe dobijao prijeteće poruke i bio fizički napadnut zbog izvještavanja i prije ovog posljednjeg napada u kojem su ga prebili na smrt.