Azerbejdžan: "Kavijar diplomatija" pod pritiskom

Pogled na centar prijestolnice. Sto devedeset metara visoki "Vatreni tornjevi" dominiraju gradom tokom utrke motornih čamaca.

Čistačica mete ispred modnog butika u Bakuu.

Zvanična fotografija predsjednika Ilhama Alijeva i njegove supruge Mehriban Alijeve.

Žena prodaje hljeb na gradskoj tržnici u Bakuu. Iako su oko tržnice podignuti tornjevi i sportski stadioni, život običnih ljudi se nije promijenio nabolje.

Navijačice se odmaraju tokom fudbalskog meča na prvim Evropskim igrama u Bakuu 2015. Odluka da Azerbejdžan bude domaćin ove manifestacije veoma je kontroverzna. Iz organizacije Amnesty International je saopšteno da "Azerbejdžan može biti sigurna zemlja za atletičare na 100 metara, ali je zaštita ljudskih prava i slobode govora u ovoj zemlji opasnija igra. Oni koji stanu u odbranu ljudskih prava i sloboda dobiju šikaniranje i zatvorsku kaznu umjesto medalje".

Muškarac hoda po ruševinama demoliranih zgrada u Bakuu. Cijela gradska četvrt je sravnjena sa zemljom da bi se započela izgradnja novih "znamenitosti" u prijestolnici koja broji oko dva miliona stanovnika.

Kristalna dvorana u Bakuu. Objekat je podignut na vrijeme da bi ugostio izbor za pjesmu Evrovizije 2012. godine.

Prizor iz izbjegličkog kampa u predgrađu Bakua.

Lela Alijeva (lijevo), kćerka aktuelnog azerbejdžanskog predsjednika, i Mehriban Alijeva (desno), predsjednikova supruga, i jedna nepoznata žena - posmatraju djela na izložbi u Bakuu koja nosi naziv "Unutrašnji mir".

Zakrivljene linije centra "Hejdar Alijev" u središtu Bakua. Ovaj kompleks je nazvan po ocu aktuelnog predsjednika države. Azerbejdžan je pod vlašću porodice Alijev od 1969. godine.

Prizor sa gradske tržnice u Bakuu. Kao posljedica pada cijene nafte, pala je i valuta zemlje - manat. Stoga je vlada odlučila da ugasi brojne private mjenjačnice.

Vatromet tokom ceremonije otvaranja Evropskih igara na Olimpijskom stadionu u Bakuu, 2015.

Muškarac leži u kadi punoj sirove nafte tokom terapije u Zdravstvenom centru "Naftalan" u Bakuu. Obilje nafte u Azerbejdžanu pokreće privredu zemlje još od njene nezavisnosti. Međutim, zbog slabe privredne raznolikosti, ovoj državi prijeti kriza bez presedana.

Radnik prolazi pored kranova za ispumpavanje nafte na Kaspijskom jezeru u blizini Bakua. Iako se ne nazire kraj ekonomskoj krizi, predsjednik Alijev je zatražio do građana da "rade efikasnije". Ali, strpljenje građana je na izmaku.

Policajac privodi aktivistu opozicije u Bakuu 2011. godine. Iako je proteklih godina policija uspjela da suzbije proteste protiv vlade, spontani protesti u manjim gradovima širom Azerbejdžana mogli bi nagovjestiti nemirna vremena koja dolaze.