Azerbejdžansko 'pametno selo' tamo gdje se nekad ratovalo

Agali (na slici), jedan je od nekoliko infrastrukturnih projekata koje je Baku gurao kako bi privukao ljude u rijetko naseljene regije koje su ranije držale jermenske snage. Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev nazvao je akciju preseljenja "velikim povratkom".
 

Agali je označen kao "pametno selo", koncept koji je navodno namijenjen jačanju ruralne ekonomije kroz brzi pristup internetu, zelenu tehnologiju i digitalizaciju mnogih aspekata života, uključujući interakciju s vladom.

Grupa interno raseljenih porodica posjetila je Agali, u jugozapadnoj regiji Zangilan u Azerbejdžanu, 19. jula, kako bi vidjela tamošnje uslove za život. Pokrajinu su držali Jermeni od 1993. dok Baku nije pokrenuo rat za povrat teritorije u i oko Nagorno-Karabaha u septembru 2020. godine.

Porodicama koje bi trebale da tamo sele pokazuju kuće u Agaliju 19. jula. Azerbejdžanima koji su raseljeni tokom rata u Nagorno-Karabahu 1988-1994. navodno je ponuđeno da država plati troškove seljenja na vraćene teritorije.

Fontana koja simbolizuje mir u centru Agalija. Kritičari ovog blistavog novog sela kažu da će naselje, koje se nalazi u izolovanoj regiji Azerbejdžana, imati malo za ponuditi u smislu posla.

Nove zgrade i sportski kompleks u Agaliju. Poljoprivrednici kažu da bi zabrana držanja krava u blizini kuća u novom selu potencijalno mogla učiniti život težim seoskim porodicama.

Natpis na ulazu u Agali Koncept "pametnih sela" u Azerbejdžanu promovirala je Svjetska banka, koja je 2020. objavila izvještaj u kojem poziva na izgradnju visoko digitaliziranih naselja širom Azerbejdžana "kako bi se poboljšale ruralne ekonomske mogućnosti, infrastruktura, usluge i upravljanje".

Centar Agalija. Neki stručnjaci kažu da "pametno" postaje eufemizam za nadzor u zemljama širom svijeta u kojima se uglavnom kineska tehnologija koristi za praćenje građana. Provladina azerbejdžanska novinska web stranica objavila je da će, zajedno s drugim digitalnim sistemima koji se koriste u Agaliju, medicinski centar skenirati oči pacijenata, a prijave za vladine usluge biće vršene putem video veze.

Ultramoderno naselje izgrađeno je na teritoriji koja je nedavno bila poprište brutalnih borbi između azerbejdžanskih i jermenskih snaga.