UN osudio zabranu zapošljavanja Avganistanki u toj agenciji

Žene u Avganistanu tokom kiše u glavnom gradu Kabulu, mart 2023.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija osudili su odluku talibana da zabrani rad zaposlenim državljankama Avganistana u toj agenciji.

Uprkos početnim obećanjima o umerenijoj vladavini nego tokom svog prethodnog boravka na vlasti, talibani su uveli oštre mere od preuzimanja zemlje 2021. godine, pošto su se snage SAD i NATO-a povlačile iz Avganistana posle dve decenije rata.

Devojčicama je zabranjeno školovanje nakon šestog razreda. Ženama je zabranjeno da rade, uče, putuju bez muškog saputnika, pa čak i da idu u parkove. Žene takođe moraju da se pokriju od glave do pete, podseća agencija Asošijejted pres (AP).

Avganistanskim ženama je već zabranjeno da rade u nacionalnim i međunarodnim nevladinim organizacijama, što ometa isporuku humanitarne pomoći, ali zabrana ranije nije obuhvatala rad za UN.

Međutim, u utorak je misija UN-a u Avganistanu izrazila zabrinutost nakon što su njene službenice sprečene da se jave na posao u istočnoj provinciji Nangarhar. Portparol UN Stefan Dužarik rekao je da je zvaničnicima agencije rečeno da se zabrana odnosi na celu zemlju.

Pročitajte i ovo: Umetnost kao terapija: Žene Avganistana slikaju svoju stvarnost i svoje snove


Portparoli talibana nisu odmah bili dostupni za komentar, a vlasti nisu dale saopštenje.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je osudio zabranu da se službenice prijavljuju za posao u Nangarharu.

Specijalni izvestilac UN za ljudska prava u Avganistanu Ričard Benet rekao je da je poslednja zabrana ženama "još jedno grubo kršenje" njihovih osnovnih prava. Rekao je da je to protivno statutu agencije i pozvao talibane da odmah preinače svoju odluku.

Ujedinjene nacije imaju oko 3.900 zaposlenih u Avganistanu, uključujući oko 3.300 Avganistanaca i 600 međunarodnog osoblja, rekao je on. Ukupan broj uključuje i 600 avganistanskih žena i 200 žena iz drugih zemalja.

Pročitajte i ovo: 'Avganistan je pakao': Pristalice pokojnog avganistanskog generala o talibanskoj torturi


Političku misiju Ujedinjenih nacija u Avganistanu, UNAMA, predvodi žena Roza Otunbajeva, bivša predsednica i ministarka spoljnih poslova Kirgiske Republike.

Imenovao ju je generalni sekretar u koordinaciji sa Savetom bezbednosti UN. Dužarik je rekao da nije bilo nikakvih akcija talibana u vezi sa visokim rukovodstvom UN.

Talibanska ograničenja u Avganistanu, posebno zabrane obrazovanja i rada nevladinih organizacija, izazvala su žestoku međunarodnu osudu.

Pročitajte i ovo: Dominacija talibanskog vođe jača ugnjetavanje i izolaciju u Avganistanu

Međutim, talibani nisu pokazali znake povlačenja, tvrdeći da su zabrane privremene suspenzije, navodno zato što žene nisu pravilno nosile islamsku maramu ili hidžab i zato što se nisu poštovala pravila rodne segregacije, piše AP.