Devastirano nasleđe Jermenije

U klisuri koja razdvaja Jermeniju (u pozadini) od Turske, manastir Hripsimian Virgins danas je jedna od trošnih građevina Anija, grada koji se nekada zvao “gradom 1.001 crkve”.

Ruševine katedrale u Aniju. Tokom svog gotovo milenijumskog postojanja Ani je bio pod vlašću Rusije, Otomanskog carstva i Jermenije pre nego što je završio u granicama novoformirane Turske republike 1920. godine. Ani je bio napušten vekovima ali za današnje Jermene predstavlja simbol nekadašnjeg sjaja.   
 

Ruševine Kizkal crkve gledaju na granicu koja poput delića slagalice razdaja Jermeniju (levo) i Tursku. Davne 1914. godine na ovom prostoru, koji danas pripada istočnoj Turskoj, a tada Otomanskom carstvu, živelo je više od dva miliona Jermena. Do 1922. više od tri četvrtine Jermena odatle je nastradalo ili pobeglo od organizovanog iskorenjivanja Jermena sa Otomanske teritorije.
 

Kanjon koji odvaja Tursku i Jermeniju. Od 1915, nakon što su otomanske vlasti pozvale na “deportaciju” čitave jermenske populacije, širom regiona počelo je frenetično ubijanje.
 
 

Crkva Svetog Gregorija. Mnoge od fresaka unutra su bukvalano ostale bez lica. Ruiniranju Anija možda je došao kraj sada kada je UNESCO nadležan za ove ruševine. Ali van UNESCO-ovog sajta jermensko nasleđe u Turskoj je prepušteno na milost državi koja je, čini se, voljna da zaboravi da su Jermeni ikada živeli tu.
 

Kars, grad na sat vremena vožnje od Anija. Nekada su 85 odsto stanovništva tog grada činili Jermeni. Ali danas tek pokoji meštanin zna nešto o „jermenskom groblju“ koje leži u ruševinama stenovitog brda iznad grada.
 

Kuća u Karsu, u kojoj je navodno živeo čuveni jermenski pesnik Yeghishe Charents.
 

Katedrala u Karsu (dole desno) bila je stecište obožavanja i okupljanja Jermena do 1915. godine. U džamiju je pretvorena 1993. godine.
 

Kizil Kilise crkva u selu Jagkesen. Selo koje je nekoliko kilometara udaljeno od Anija pripadalo je Jermenima do 1920. kada su stanovnici jermenskog porekla bili primorani da izbegnu u Sovjetsku Jeremeniju.
 

Enterijer Kizil Kilise crkve. Drevna građevina sada je dom kokoškama. Krst koji se nalazio na ulazu u crkvu je odnešen daleko.
 

Kavkaski ovčar prikovan za crkvu.