Arkanovci u Hrvatskoj: Od Vukovara do pljačke nafte

Pripadnici Arkanovih "tigrova" u Hrvatskoj, 1995.

Željko Ražnatović Arkan i njegove paravojne postrojbe Srpska dobrovoljačka garda i Škorpioni imali su značajnu ulogu u ratu u Hrvatskoj. Iako haška optužnica protiv Ražnatovića obustavljena nakon njegovog ubojstva ne spominje zločine u Hrvatskoj, svjedoci na suđenjima za ratne zločine često su spominjali njegovo ime i imena pripadnika njegove "garde".

Arkan i njegova Srpska dobrovoljačka garda, a kasnije Škorpioni ostavili su svoj trag u ratu u Hrvatskoj, od sudjelovanja u borbama i vjerojatnih zločina u istočnoj Slavoniji početkom devedesetih do pljačke nafte i slavonske hrastovine čime se, po nekim svjedočenjima, financiralo ne samo Arkanove aktivnosti, nego i aktivnosti srpske Službe državne bezbednosti.

Željko Ražnatović Arkan

Istraživačica i monitor suđenja za ratne zločine, Veselinka Kastratović, iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava pratila je suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj i Srbiji, a sudjelovala je i u Documentinom projektu popisa ljudskih gubitaka, i za naš radio rekonstruirala je bar dio priče o Arkanu i njegovim ljudima u Hrvatskoj.

"Znam da su pripadnici Srpske dobrovoljačke garde sigurno bili prisutni u Vukovaru u vrijeme najvećih zločina. Prema iskazima svjedoka koje sam slušala na sudu, pripadnici Arkanove jedinice bili su u Erdutu, gdje je bio i njihov centar za obuku. Osim toga, kada sam popisivala ljudske gubitke na području bivše općine Vukovar, kojoj je tada pripadalo i prigradsko naselje Klisa kod Osijeka, za pet ubijenih civila iz tog mjesta su mi njihovi srodnici rekli da imaju saznanja, odnosno da su čuli da su odvedeni u Erdut, gdje su bili 'Arkanovci'. Posmrtni ostaci tih ljudi su nađeni u masovnoj grobnici u Ćelijama", kaže Veselinka Kastratović.

Arkana i njegove spominjalo se i na beogradskom suđenju za egzekuciju 200 hrvatskih ranjenika, ratnih zarobljenika i civila na Ovčari nakon pada Vukovara u studenom 1991. godine.

Veselinka Kastratović

"Znam iz iskaza svjedoka da je i sam Arkan bio prisutan na sjednici takozvane 'Vlade' samoproglašene 'Autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem' koja je održana u vukovarskom 'Veleprometu' 19.11. 1991. godine. Na toj sjednici je donesena odluka o tome što će biti sa bolesnicima i zarobljenicima iz vukovarske bolnice, koji su potom ubijeni na Ovčari", ističe Kastratović.

Svjedoci spominju pripadnike Arkanove "garde" i u vezi sa ubojstvom 11 hrvatskih civila i pričuvnih policajaca u slavonskom selu Antin i 24 ubijena civila u selu Tenja.

"U nekim istragama koje su rađene za Antin također se spominju pripadnici Srpske dobrovoljačke garde. Znam da su držali zatvor u Tenji, a na suđenju za ratne zločine u tenji koje sam pratila ovdje u Osijeku, također, se spominju pripadnici Srpske dobrovoljačke garde i konkretno Arkan za zločine nad civilima u Tenji, koji su se zbili negdje u sedmom mjesecu 1991. godine", navodi Kastratović.

Posebna je priča vezana za Arkana i pljačku nafte sa naftnog polja Đelekovci u Slavoniji pod samoproglašenom "Krajinom" za čije čuvanje je formirao i posebnu elitnu postrojbu "Škorpione".

Škorpioni, arhivska fotografija

Pljačka nafte je trajala više od četiri godine, a prestala je nakon što su se kolovoza 1996. pripadnici jordanskog bataljuna UNTAES-a oružano sukobili sa "Škorpionima", koji su potom pobjegli u Srbiju.

"Škorpioni" su od 1994. ratovali i u Bosni i Hercegovini, a sudjelovali su i u masovnom egzekucijama Bošnjaka nakon pada UN-ove zaštićene zone u Srebrenici.

Haška optužnica protiv Arkana, obustavljena nakon njegovog ubojstva, ne spominje zločine u Hrvatskoj.

U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske kažu kako ne vode evidencije po paravojnim ili vojnim postrojbama, već po imenima osumnjičenika, pa nam za sada nisu mogli biti od pomoći.