Vandalizam nad antifašističkim naslijeđem Mostara

Fašističko znakovlje na ulazu u Partizansko spomen-groblje u Mostaru

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) još uvijek nije pronašla počinioca, jednog ili više njih, koji su u subotu, 15. februara u Mostaru bakljom napali kolonu autobusa, u kojoj su se nalazili antifašisti s područja bivše Jugoslavije, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u MUP-u tog kantona.

“Prema pretpostavkama, preko stambenog objekta je na autobus bačena pirotehnička naprava“, izjavio je za RSE glasnogovornik Uprave policije MUP-a HNK-a, Ljudevit Marić.

Dodao je da su pripadnici Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Mostar izvršili uviđaj na autobusu, te je utvrđeno da je na vozilu pričinjena “zanemariva materijalna šteta“.

Pročitajte i ovo: Antifašisti u Mostaru pod zaštitom specijalaca

Antifašiste dočekali uvrjedljivi grafiti i napadi

“Ustaše Mostar”, “Gazi Balije”, “Smrt komunizmu”, “Tito vampir”, nacistički znak kukasti križ i veliko slovo "U" koje označava ustaše i dalje su vidljivi na ulazu u kompleks Partizanskog spomen groblja.

Ovi grafiti su dočekali oko 2.000 antifašista iz zemalja eks-Jugoslavije prije četiri dana na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Partizansko spomen-groblje, inače nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, već je godinama na meti vandala, a povremeno je i nelegalna deponija smeća, kao i parking prostor.

Nakon ceremonije, na platou ispred spomen groblja, kada je kolona autobusa sa antifašistima pod policijskom pratnjom napuštala kompleks, nepoznati napadači su ih zasuli bocama, kamenicama i bakljama.

Predsjednik Saveza antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata (SABNOR) Bosne i Hercegovine Sead Đulić, koji je bio domaćin manifestacije obilježavanja godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma, izražava nevjericu da u 21. stoljeću neko šalje poruke da treba ubiti na nacionalnoj osnovi ili da podsjeća na Hitlerov ili Pavelićev znak.

Škole, porodice, politika odgajaju tu nesretnu djecu da budu neofašisti: Sead Đulić

“To je jedna mučnina u stomaku, naprosto. Gdje mi živimo i ko tu djecu odgaja?”, upitao je Đulić u izjavi za Radio Slobodna Evropa, ocjenjujući kako je obrazovanje, pogotovo u Mostaru, etnički podijeljeno.

“Nema klupe na kojoj nema bar jedna ‘svastika’, jedna ustaška ‘potkovica’ i tako dalje i sve to ima u školama i niko iz škola ne intervenira. Dakle, škole, porodice, politika odgajaju tu nesretnu djecu da budu neofašisti”, rekao je Đulić.

Drugačiji odnos u vrijeme kandidature za EPK

Predsjednik SABNOR-a BiH naglašava kako iza svega stoji politika, iznoseći podatak da Partizansko groblje u Mostaru nije bilo na meti vandala u vrijeme kada je bilo govora o kandidaturi Mostara za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine.

“Znamo da je uz Stari most i Partizansko spomen-groblje bilo glavni ‘mamac’ u toj aplikaciji i onda se nije diralo. Čim je to prošlo i propalo kao projekat ponovo je dat ‘mig’. Više im ne treba Partizansko spomen-groblje", izjavio je Đulić.

Pročitajte i ovo: Markovina: Djeca ovdje žive uz fašističke grafite i prijetnje

Istovremeno, bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić, koji je, pored ostalog, autor i dokumentarca o Mostara u proteklom ratu „Neka bude svjetlost“, kaže kako se u vezi sa grafitima i napadom na antifašiste u Mostaru radi o kontinuitetu politike.

“Vrlo sam ožalošćen kada vidim da pojedini izvještači te napade koji traju tamo već godinama, i to s vrlo jasno definisanom politikom, nazivaju huliganstvom”, izjavio je Mustafić za RSE.

Decenijama meta napada

Partizansko spomen-groblje u Mostaru izgrađeno je 1965. godine i djelo je čuvenog jugoslovenskog arhitekte Bogdana Bogdanovića. Bilo je jedan od najmonumentalnijih antifašističkih spomenika na Balkanu.

Vaš browser nepodržava HTML5

Partizansko groblje u Mostaru

Iz Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar su za RSE podsjetili da su prvi napadi na Partizansko spomen-groblje u Mostaru započeli još prije izbijanja oružanih sukoba u BiH, tačnije u noći između 10. i 11. marta 1992. godine. Tokom i nakon posljednjeg rata Partizansko spomen-groblje je potpuno devastirano.

U UABNOR-u podsjećaju da je kompleks tri puta nakon rata obnavljan, potpuno ili djelimično, ali da je svaki put nakon par dana ponovo oštećen.