Jubilej kraljice Elizabethe

Kraljica Elizabetha II.

Vladavina kraljice Elizabethe traje duže od kraljice Victorije koja je na tronu bila od 1837. do 1901. Ova gravura prikazuje vjenčanje Victorije i princa Alberta 1840. godine.

Bračni par pozira u sobi u Buckinghamskoj palači. Princeza Elizabetha udala se za vojvodu od Edinburgha 20. studenog 1947.

Nadbiskup predaje Elizabethi žezlo uoči svečanosti krunidbe u Westminsterskoj opatiji, 2. lipnja 1953.

Krunidba kraljice Elizabethe II. održana je 2. lipnja 1953. Elizabetha je naslijedila prijestolje nakon smrti oca kralja Georgea VI., 6. veljače 1952. Prvi put u povijesti, ceremonija krunjenja emitirana je na televiziji.

Kraljica, princ Philip i njihova djeca - Anna, Andrew i Charles, 1960. Četvrto dijete, princ Edward, rođen je četiri godine kasnije.

Elizabeth i njezini sinovi, prinčevi Andrew i Edward, čitaju knjigu tijekom snimanja u Buckinghamskoj palači, 1971.

Kraljica u društvu princa Charlesa i njegove tadašnje nevjeste Lady Diane, u Buckinghamskoj palači u ožujku 1981. Skandalozni razvod Charlesa i Diane 1996. godine doveo je do naglog pada autoriteta kraljevske obitelji u britanskom društvu.

Kraljica i princ Charles gledaju utrku. Slika je snimljena 1992. godine, godine koju analitičari nazivaju "strašnom godinom kraljevske obitelji". Te godine stariji sinovi kraljice Elizabethe su se rastali od svojih žena, a kćerka Anne od muža.

Kraljica Elizabetha u društvu tadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher, 1995. Fotografija je snimljena na prijemu u čast 70. obljetnice Margaret Thatcher.

Elizabetha II. tijekom posjeta novoobnovljenoj bolnici, London 2001.

Svečanost u Westminsterskoj opatiji u čast zlatnog pira kraljice Elizabethe i princa Philipa, studeni 2007.

Kraljica Elizabetha na inauguraciji kiparskog portreta sa njezinim likom u Domu lordova, listopada 2009. Autor skulpture je Oscar Nemon.

Kraljica polaže vijenac na mjestu gdje su stajali "blizanci" Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku.

Britanska garda patrolira uz Buckinghamsku palaču, London.

Kraljica Elizabetha II.

Brojnim svečanostima nazočuju kraljica Elizabetha i princ Philip, 2010.

Elizabetha i Philip poziraju sa činovnicima Britanske garde, 2010.

Susret kraljice i pape Benedicta XVI. u rujnu 2010.

Povijesni posjet Elizabethe Irskoj. Irska je 1922. proglasila neovisnost od Velike Britanije. Posjet je održan u svibnju 2011.

Kraljica Elizabeta II. nakon nedjeljne mise. Slika je načinjena 5. veljače 2012. godine, uoči 60. obljetnice stupanja na prijestolje.

Britanski Royal Mail objavio je šest novih markica u čast 90. rođendana kraljice Elizabethe II.