SAD najavile novi paket oružja za Ukrajinu

Ukrajinska vojska puca iz američke haubice M777 u blizini linije fronta u oblasti Donjeck, 6. juna 2022.

Pentagon je u petak najavio slanje 820 miliona dolara vrijedno ododatno oružje i municiju za Ukrajinu.

Paket uključuje nove raketne sisteme zemlja-vazduh i radare protiv artiljerije kao odgovor na veliko oslanjanje Rusije na udare dugog dometa.

Rusija je proteklih dana lansirala desetine projektila širom Ukrajine i držala ukrajinske snage pod neprekidnom vatrom ponekad satima. Lideri Ukrajine javno su pozvali zapadne saveznike da brzo pošalju više municije i naprednih sistema koji će im pomoći da smanje jaz u opremi i ljudstvu.

Četrnaesti paket naoružanja za ukrajinske snage uključuje dva sistema protivvazdušne odbrane, poznata kao NASAMS, norveškog proizvođača, koji se koristi za zaštitu zračnog prostora oko Bijele kuće i Kapitola u Washingtonu.

Radi se o raketnim sistemima zemlja-vazduh kratkog i srednjeg dometa.

Lanseri na daljinsko upravljanje treba da pomognu ukrajinskim snagama u odbrani od krstarećih projektila.

Paket također uključuje više municije za precizne raketne bacače Himars koje su SAD počele da isporučuju u junu, do 150.000 metaka artiljerijske municije kalibra 155 mm i četiri dodatna radara protiv artiljerije.

"Sjedinjene Države nastavljaju da rade sa svojim saveznicima i partnerima kako bi Ukrajini pružile kapacitete za ispunjavanje zahtjeva na bojnom polju", naveo je sekretar za štampu Ministarstva odbrane SAD Todd Breasseale u izjavi.

Pročitajte i ovo: Najmanje 20 poginulih u ruskim udarima kod Odese, Kremlj negira odgovornost

S novim paketom oružja, koji se oslanja na zalihe američke vojske, vrijednost ukupnih izdvajanja za Ukrajinu iz SAD dostigla je 6,9 milijardi dolara od početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Izvor: AFP, AP