Alep: Sjećanja na miran život

Pogled na tvrđavu Alepa iz ptičije perspektive. Slika je snimljena 1937. godine.

Alep se nalazi na "Putu svile", velikom trgovačkom putu koji povezuje Aziju i Evropu. Grad je od davnina bio poznati trgovački centar u kojem se mogla kupiti gotovo svaka roba sa Istoka i Zapada. Na fotografiji: Bazar Alepa, 1980.

Brojne vile izgradili su bogati trgovci u 18. vijeku. Na fotografiji: kuća Adzhikbash.

Većina starog grada Alepa je izgrađena u vrijeme Umayyad vlade, sunitske dinastije koja je vladala na području Bliskog istoka do 8. vijeka. Na fotografiji: restauratorski radovi na maloj tvrđavi, 2004.

Nemiri koji su u Siriji počeli 2011. godine, dodatno su pojačani nakon što je sigurnosna služba potisnula proteste inspirisane Arapskim proljećem. Na fotografiji: lav na fasadi male tvrđave, 1980. ili 1990.

Alepo - stari trgovački grad, a tokom svoje historije bio je i bedem tolerancije. Britanski oficir i istraživač Thomas Edward Lawrence napisao je da u Alepu "vlada duh bratstva između kršćana i muhamedanaca, Armenaca, Arapa, Turaka, Kurda i jevreja više nego možda bilo koji drugi grad Osmanskog carstva". Međutim, nakon sloma Carstva tokom Prvog svjetskog rata, to jedinstvo je nestalo. Na fotografiji: ulice Alepa, datum nepoznat.

Na fotografiji: toranj sa satom, 1937.

Na fotografiji: Alep, 1937.

Na fotografiji: muškarci u dvorištu džamije Chalabi, 1991.

Na fotografiji: ulaz u zgradu opštine, 1991.

Na fotografiji: dvorište u Alepu, 1981.

Na fotografiji: ulica u Alepu, 1991.

Na fotografiji: mladi sirijski restaurator pokušava očuvati izgled starih vrata, 2004.

Na fotografiji: mala tvrđava Alepa, 2009.