Četiri članice afganistanskog orkestra nestale u Slovačkoj

Uprkos nestanku članica, orkestar je ove sedmice nastupio na slovačkom festivalu

Policija u Slovačkoj je pokrenula potragu za četiri članice afganistanskog prvog ženskog orkestra koje su nestale 14. jula. Četiri djevojke nestale su nakon nastupa na lokalnom festivalu u Slovačkoj.

Orkestar pod nazivom Zohra koji se sastoji od 35 članica nastupao je na koncertu 13. jula tokom Pohoda Festivala na zapadu Slovačke u gradu Trencin koji se nalazi nekih 130 kilometara sjeverno od Bratislave u samoj blizini granice sa Češkom.

Prema informacijama slovačke policije, četiri članice orkestra nestale su iz hotela 14. jula, odnosno dan nakon nastupa.

Pavol Kudlička, glasnogovornik regionalne policije u Trencinu, rekao je da su se djevojke vratile u hotel nakon koncerta, ali da su nestale dan poslije.

Identitet nestalih članica još uvijek nije poznat.

"Zbog pravnih razloga i istraživanja koje je upravo u toku nismo u poziciji da otkrivamo imena", rekao je Kudlička.

Vaš browser nepodržava HTML5

Naš život je muzika

Prve muzičarke u porodici

Lokalni mediji u Slovačkoj napisali su da su neke od članica orkestra ranije govorile o tome kako jedna od djevojaka ima rođaka u Njemačkoj.

Neke od članica Zohra orkestra, nazvanom prema perzijskoj boginji muzike, su ili siročad ili dolaze iz siromašnih porodica.

Brojne članice ovog tridesetpetočlanog orkestra su se navodno suočavale sa napadima i prijetnjama u njihovoj zemlji porijekla, Afganistanu.

Unatoč nestanku četiri članice orkestar je svirao na par koncerata na zapadu Slovačke ove sedmice.

Pročitajte i ovo: Oživjeli zvuci tradicionalne afganistanske muzike

Ovaj prvi ženski afganistanski orkestar osnovan je prije pet godina.

Na njihovoj stranici se navodi kako su u posljednjih trideset godina članice ovog orkestra prve žene u svojim porodicama, zajednicama pa i zemlji koje studiraju muziku. Dolaze iz svih dijelova Afganistana.

Zohra orkestar postao je međunarodno poznat nakon što su nastupali na zatvaranju Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu prije dvije godine.

Ideja o formiranju ženskog muzičkog orkestra došla je od jedne od studentica jedine afganistanske muzičke akademije koja je predložila formiranje Zohre direktoru škole Ahmadu Naseru Sarmastu.

Osnivanje potpuno ženskog benda u Afganistanu, gdje se konzervativne religiozne grupe protive javnim muzičkim nastupima djevojčica nije bio lagan zadatak. Muzika u ovoj zemlji bila je zabranjena od 1996. do 2001. pod vladavinom talibana.