Talibani na konferenciji u Švicarskoj traže pomoć

Predstavnici talibana Abdul Hakim Sharaie, Abdul Bari Omar i Amir Khan Muttaqi prije sastanka sa norveškim zvaničnicima u hotelu Soria Moria u Oslu, Norveška, 25. januar 2022.

Delegacija talibana trebalo bi da se sastane sa predstavnicima Crvenog krsta i švicarskim i evropskim zvaničnicima u Ženevi radi razgovora o pomoći usred humanitarne situacije u Avganistanu koja se pogoršava.

Ovosedmična konferencija je drugi put da predstavnici afganistanske vlade predvođene talibanima učestvuju u humanitarnim razgovorima čiji je domaćin neka evropska zemlja.

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova insistiralo je na tome da prisustvo delegacije u Švicarskoj ne predstavlja priznanje vlade predvođene talibanima.

Pročitajte i ovo: Šest razloga kolapsa Avganistana

Talibanska vlada poslala je prošlog mjeseca 15-članu delegaciju u Oslo na slične razgovore iza zatvorenih vrata sa zapadnim diplomatama. Međunarodna pomoć je praktično stala uprkos brzom pogoršanju humanitarne situacije u Afganistanu od dolaska talibana na vlast u augustu prošle godine.

Pročitajte i ovo: Završeni pregovori talibana i Zapada u Oslu, fokus na pravima žena i pomoći

Geneva Call, fondacija koja radi na zaštiti civila tokom sukoba, domaćin je konferencije iza zatvorenih vrata, koja traje do 11. februara. Konferencija ima za cilj poboljšanje isporuke humanitarne pomoći u zemlji, navodi se u saopštenju Geneva Call.