Afganistan, mjesto ekstrema - izložba u Sarajevu

Većina od 120 fotografija različitih formata posvećena je ženama Afganistana, a zabilježene su dok je Hayeri kao novinarka iz te zemlje izvještavala u proteklih osam godina.
 

Mnoge od izloženih fotografija nastale su nakon talibanskog preuzimanja vlasti u Afganistanu.

"Prošle godine, provela sam nekoliko mjeseci bilježeći brze promjene koje su se dešavale širom Afganistana, i to u vremenu u kojem smo se približavali 20. godišnjici američke invazije. Ova selekcija slika fokusira se na žene Afganistana, iste one žene koje su stavljene u središte ratnih događanja. Danas, mnoge od tih žena osjećaju da su napuštene i prepuštene same sebi", rekla je autorica. 

Na fotografiji: Latifa (55) stoji ispred svoje kuće s glinenim zidovima u naselju Qala-i Wahed u Kabulu, dok njeni unuci vire kroz prozor. Plastična folija služi im kao krov. Porodica je dobila utočište na komadu zemlje nakon što su raseljeni iz svoje rodne pokrajine Parwan. Tamo su izgradili improvizovanu kuću od blata, plastike i platna. Krov kuće srušio se prošle godine nakon obilnih snježnih padavina. (6.2.2022. Kabul, Afganistan)

Na fotografiji: U jednoj školi distrikta Qandak u toku je Program novčane pomoći nevladinih organizacija. Identifikovani korisnici pozvani su da prime novac. Svaka porodica prima jednokratnu isplatu od 26.000 afganija. (1.3.2022. Qandak, Afganistan)
 

Na fotografiji: Sara (19) šuta loptu na prvom treningu svog fudbalskog kluba, mnogo mjeseci nakon što su talibani počeli da ih traže. Grupa mladih djevojaka u tajnosti je formirala fudbalski klub, nakon što su talibani preuzeli Afganistan u augustu 2021, ali novoj vlasti nije dugo trebalo da sazna za njihov klub i da ih počne tražiti. Pauzirale su s radom kluba i onda ponovo nastavile. Dvije sedmice kasnije, Talibani su ih ponovo tražili. (12.2.2022. Kabul, Afganistan)
 

Za svoje radove Hayeri je višestruko nagrađivana. Dobitnica je nagrade National Geographic Explorer, nagrade Tim Hetherington Visionary, nagrade James Foley za izvještavanje o sukobima, te zlatne medalje Robert Capa za fotografsku seriju "Gdje je zatvor vrsta slobode".

Na fotografiji: Nahid (35) se rasplakala nakon što je ispričala svoju priču. Većinu vremena provodi na dvospratnom krevetu, sama, gledajući televiziju i pušeći cigarete. Ožiljci od samopovređivanja vidIjivi na njenoj podlaktici ukazuju na to da se bori sa depresijom. Njen muž je bio ovisan o raznim supstancama. Živjela je sa njim 15 godina i za sve to vrijeme jedina je zarađivaIa. Redovno ju je tukao, nekoliko puta ubo nožem, a jednom je čak i pucao na nju. Na njenom stomaku i rukama vidIjive su višestruke rane od uboda, a na lijevom rarnenu i ožiljak od vatrenog oružja. Navodno, sve povrede joj je nanio muž. Nekoliko puta je bio u zatvoru, jednom na šest mjeseci. Nahid se nadala da će ga borav

Autorica je viši TED saradnik i redovni saradnik New York Timesa. 2022. godine je kao dio tima New York Timesa osvojila nagradu Hal Boyle za “Kolaps Afganistana”.

"Prošlog ljeta svi smo s nevjericom gledali kako je 20 godina napretka na polju slobode izražavanja, prava žena i obrazovanju izbrisano samo u 20 dana, nakon što je zemlja brzo pala u ruke talibanima. Danas je sve to zamijenjeno dodatnim ograničenjima, strahom i neizvjesnošću u Afganistanu, zemlji s otvorenim ranama, koja se bori da ih zacijeli", rekla je autorica fotografija. 

Na fotografiji: Nazdana (28) drži svoje prvorođeno dijete Ajmal (4 mjeseca) koje je rođeno tokom prve noći borbi između talibana i vladinih snaga podržanih od strane SAD-a. Njen muž, Aqa Wali (23) i njegova šira porodica, pobjegli su iz Arghandab distrikta nakon što su izbili sukobi u njihovom selu. Unajmili su kuću, koju dijele s 15 ljudi u predgrađu Kandahara, na putu prema Panjwai distriktu. (

"Afganistan je mjesto ekstrema. Mjesto na kojem, rame uz rame, egzistira ono najbolje i najgore od čovječanstva. Strah i hrabrost, očaj i nada, život i smrt koegzistiraju na tom mjestu", opisuje autorica Afganistan. 

Na fotografiji: Talibanski borac pozira svom prijatelju u ružičnjaku na brdu Wazir Akbar Khan. (20.5.2022. Kabul, Afganistan) 


 

U petak popodne, muškarci dolaze na sveto brdo Wazir Akbar Khan da provedu ugodno popodne. Vijoreći se na 60 metara iznad zemlje, najveća zastava Afganistana puca na vjetrovitom popodnevnom nebu. Prije pada, trobojna zastava podigla se sa ogromnog stupa za zastavu u središtu brda - impresivan, pola miliona dolara vrijedan poklon iz Indije, širok oko 30 metara. Otprilike šest mjeseci nakon pada zamijenjena je bijelom zastavom Islamskih Emirata. (20.5.2022. Kabul, Afganistan)
 

Jedina ženska osoba na brdu Wazir Akbar Khan bila je 12-godišnja Nazila koja je posjetiteljima parka, uglavnom talibanskim borcima prodavala bolani (afganistansko jelo od prženog hljeba punjenog krompirom ili prasom). (20.5.2022. Kabul, Afganistan)

 

Dio izloženih fotografija prikazuje život prije konačnog pada zemlje pod talibansku vlast.

Na fotografiji: 
Prije nego što se uputila na scenu gdje se snima talent šou „Afghan Star", poznata afganistanska pjevačica Aryana Saeed ima kratki fotošuting koji su organizovali njen muž i menadžer Haseeb Sayad. Fotošuting, kao i njena frizura i šminka, odrađeni su na sigurnom mjestu. Bilo je velikih prijetnji upućenih ne samo afganistanskom kanalu TOLO TV koji prikazuje ovaj talent šou, već i samom šou. Zbog toga su suci i učesnici koji sudjeluju u emisiji zamoljeni da ostanu u sigurnoj kući do kraja sezone. Kuća je smještena duboko unutar kompleksa TOLO TV i čuvaju je naoružani zaštitari i zidovi koji je štite od posljedica eksplozija. „Afghan Star" je svake godine u potrazi za novim muzičkim talentima. (18.2.2021. Kabul, Afganistan)