Kreativnost demonstranata na antivladinim protestima u Bjelorusiji

Bjelorusi koji žive u Češkoj su 16. avgusta, zajedno sa svojim pristalicama, okupili kako bi formirali "ljudsko srce" tokom protesta u Pragu u znak solidarnosti i podrške antivladinim demonstrantima u Bjelorusiji. 

Prosvjednici često upoređuju dugogodišnjeg, autoritativnog predsjednika Aleksandra Lukašenka sa žoharom, zbog Syarhey Tsikhanouskog, vlogera koji je pozvao Bjeloruse da "zgaze" Lukašenka. Tsikhanouski koji je 9. avgusta pokušao da se takmiči za predsjednika, uhapšen je u Minsku u junu te se nalazi u vladinom pritvoru. Njegova supruga Svyatlana Tsikhanouskaya uzela je njegovo mjesto na izborima i sada se nalazi u egzilu u Litvaniji. 

Demonstrant na desnoj strani drži znak na kojem piše: "Nisam zločinac. Imam posao." Ovo je referenca na Lukašenkov govor 12. avgusta u kojem je rekao: "Srž svih takozvanih demonstranata su ljudi sa kriminalnom prošlošću, trenutno nezaposleni. Nemaju posao, tako da mogu lutati ulicama."

Izvođači na štakama i odjeveni u boje historijske bjelorusko-crveno-bijele zastave sudjeluju u antivladinom protestu u Minsku 16. avgusta.

Demonstrant drži znak na kojem stoji: "[Centralna izborna komisija] popravite greške, što je referenca na moguće kompjuterske "greške" koje su Lukašenku predale 80 posto glasova.

Protest žena u Minsku 12. avgust. Na transparentu piše: "Ljubav se ne može siliti".

Žena na protestima u Minsku 13. avgusta sa tetovažom na nozi na kojoj stoji: Cvijeće je bolje od metaka.

Žene na protestima u Moskvi u znak solidarnosti sa bjeloruskim demonstrantima 15. avgusta. Znak na lijevoj strani: "Vrijeme za ljubav je stiglo." Na znaku na desnoj strani stoji: "Žene su mir i ljubav. Živjela Bjelorusija."

Na znaku stoji: "Pusti plavim prstima". Ovo je referenca na izjavu koju je u novembru 2019. dao Lukašenko. On je novinarima rekao da neće držati predsjedništvo prstima koji bi poplavili jer se uhvatio prečvrsto. 

Bjeloruske žene na mirnim antivladinim protestima u Homelu 16. avgusta. Na znaku stoji: "Danas nam daju cvijeće. Sutra nas udaraju po bubrezima."

Ubrzo nakon izbora 9. avgusta na kojem su mnogi kandidati blokirani od učešća, Lukašenko je antivladine demonstrante nazvao "ovcama" koje su organizovali "lutkari" iz inostranstva. Na maršu za slobodu u Minsku, žena (u sredini) drži znak na kojem piše: "Ja sam ovca."

Čovjek drži znak na kojem piše "stid me je da nosim brkove", referirajući se na činjenicu da Lukašenka nosi brkove. 

Čovjek drži transparent na kojem piše "Kralj je go", tokom opozicionog skupa u Minsku 16. avgusta.