Putin i Erdogan potpisuju sporazum za Južni tok

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan (desno) sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom u Ankari, 06.08.2009.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak boravi u Turskoj gdje bi trebao potpisati sporazum o prolasku gasovoda Južni tok, s kojim Moskva želi zadržati rusku energetsku dominaciju u Evropi.

Rusko-turski sporazum će sasvim sigurno iznervirati Brisel, koji pokušava da izgradi svoj gasovod Nabuko koji bi transportovao dragocjeni energent iz kaspijskog regiona i drugih izvora preko Turske i dalje u Evropu.

Putin se u Ankari sastaje sa turskim premijerom Tajipom Rečepom Erdganom nakon kojeg je planirano potpisivanje sporazuma.

Osiguranje turske podrške za Južni tok, koji bi preko Crnog mora i Bugarske išao do Austrije, bi predstavljalo važan diplomatski uspjeh za Moskvu.

Gasovod bi omogućio da ruski gas za Evropu zaobiđe Ukrajinu, koja je prošle zime blokirala isporuke za zapadnoevropske zemlje zbog sukoba sa Moskvom oko cijene gasa za domaće tržište.

Putin i Erdogan bi trebali potpisati joše nekoliko energetskih sporazuma, uključujući i onaj o nuklearnoj saradnji.

Turska razmatra ponudu ruske energetske kompanije Atomstroiexport za izgradnju prve turske nuklearne elektrane, zbog čega je 20 Greenpeace aktivista protestovalo ispred zgrade gdje su sastala dvojica premijera.

Turski novinari, kao što je Tajlan Bilgič iz Hurijet Dejli Njuza, smatraju da je Turska čisti dobitnik u ovom energetskom sporazumu.

"Zemlja treba energiju jer su njene energetske potreba u porastu. Turska sada gradi hidroelektrane, vjerovatno će napraviti i prvu nuklearnu elektranu, i Rusija u ovim stvarima posjeduje znanje i kapacitet da pomogne Turskoj, plus, naravno, Rusija je nezaobilazan izvor gasa za Tursku," rekao je Bilgič.

Turska i četiri članice Evropske unije su u julu potpisale sporazum o prolasku gasovoda Nabuko, čiji je završetak planiran za 2014.

Bilgič je rekao da je Turska spremna da izgladi sve eventualne nesporazume za evropskim partnerima, ali i da oni moraju uzeti u obzir tursku poziciju i interese.

"Turska je dio Nabuko projekta, koji je u biti projekat koji treba spasiti Zapadnu Evropu od ruske dominacije u prirodnom gasu, ali Turska sa druge strane može zadržati dobre odnose i sa Rusijom. Dakle, to je delikatna igra jer kad pričamo o energetskim pitanjima. Turska jednostavno ne može zanemariti Rusiju," rekao je Bilgič.

Južni tok bi trebali zajednički finansirati, graditi i koristiti ruski Gazprom i italijanski Eni i ruske novinske agencije su javile da bi se italijanski premijer Silvio Berluskoni također mogao pojaviti na ceremoniji potpisivanja sporazuma.

Analitičari smatraju da bi Putinovo osiguranje sporazuma za Južni tok povećalo njegov ugled u regionu, gdje ga mnogi vide kao snažnog vođu sposobnog da se suprostavi Zapadu, naročito Sjedinjenim Državama.