Miladin Kovačević priznao krivicu u nagodbi sa Tužilaštvom

Miladin Kovačević

Miladin Kovačević priznao je u ponedjeljak pred beogradskim sudom krivicu za prebijanje američkog studenta Brajana Štajnhauera (Brian Steinhauer) , u zamenu za dve godine i tri meseca zatvora.

Prvi osnovni sudom u Beogradu, pred kojim je održano je ročiste u slučaju Kovačević, će uskoro doneti odluku o nagodbi Tužilaštva i okrivljenog da mu se izrekne kazna zatvora od 27 meseci.

"Kriv sam", kratko je na pitanje sudije Ivane Ramić odgovorio dvadesetdvogodišnji Kovačević, optužen za nanošenje teških telesnih povreda opasnih po život Amerikancu Brajanu Stajnhaueru.
Pred sudom je razmatran sporazum koji su sklopili Tužilaštvo i Kovačević, po kojem mu se u zamenu za priznanje krivice izriče kazna zatvora od dve godine i tri meseca zatvora.

Sudija Ivana Ramić rekla je za RSE da je na ročištu utvrđivano da li je Kovačević svesno i dobrovoljno sklopio sporazum, koji sud može da usvoji ili da odbije:

"Odluka će svakako biti doneta u najskorijem roku, čim se razmotre spisi, zapisnik sa današnjeg ročišta i sporazum koji je zaključen između okrivljenog i tužioca. Kada rešenje postane pravnosnažno sud nadalje, ukoliko bi na primer usvojio sporazum, donosi presudu kojom se okrivljeni osuđuje na kaznu koja je utvrđena nagodbom između tužioca i okrivljenog."

Kako su se Kovačević i tužilaštvo odrekli prava na žalbu, na presudu se može žaliti samo oštećeni Štajnhauer, koji je upućen da odštetu zatraži u parničnom postupku.
Kako su se Kovačević i tužilaštvo odrekli prava na žalbu, na presudu se može žaliti samo oštećeni Štajnhauer, koji je upućen da odštetu zatraži u parničnom postupku


Zamenik tužioca Saša Bošković rekao je da Tužilaštvo smatra da je dogovorena kazna primerena, između ostalog i zbog toga što su Sanel Softić i Edin Džubur, koji su zajedno sa Kovačevićem tukli Štajnhauera, u SAD osuđeni na po dve godine zatvora na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

Kovačevićev advokat Borivoje Borović rekao je da je zadovoljan postignutim sporazumom:

"Ono što je važno je da Miladin Kovačević neće odgovarati za krivično delo falsifikata službene isprave i podstrekavanja na zloupotrebu službenog položaja, niti će po ovom sporazumu biti svedok koji treba da tereti optužene konzule. On može kao svaki građanin biti pozvan da ne svedoči ili da svedoči."

Kovačević je bio optužen, ali je sporazumom Tuzilaštvo odustalo od toga, i da je od tadašnjeg vicekonzula u Njujorku Igora Miloševića i konzula Slobodana Nenadovića tražio da mu izdaju putni list uz koji je pobegao iz SAD nakon što su mu tamošnje vlasti oduzele pasoš.
Miladin Kovačević (D) ispred beogradskog suda, 27.09.2010.

Pravnik Božo Pelević, izvršni direktor Lige eksperata, rekao je za naš radio da je zadovoljan efikasnošću pravosuđa u ovom slučaju, ali je ocenio da se što pre mora sudski rešiti i suštinski problem, a to je da su državni službenici Srbije omogućili Kovačeviću da pobegne iz SAD:

"Tu sud takođe treba da utvrdi pošteno ko je kriv za omogućavanje bekstva Miladina Kovačevića. Mislim da će tek tada Srbija biti zemlja čijem pravosuđu SAD bi trebalo da veruju kao respektabilnom sistemu. A što se tiče političkih problema, mislim da to više ne stoji kao bilo kakav problem, posebno ako se i ovaj drugi postupak bude okončao relativno brzo."

Protiv konzula i vicekonzula postupak je izdvojen i njima se sudi takođe u Beogradu.

Kovačević je optužen da je 4. maja 2008. u svađi oko devojke na rođendanskom žuru u univerzitetskom klubu u Bingamtonu u Njujorku brutalno pretukao dvadesetdvogodisnjeg kolegu Štajnhauera, koji je duže vreme nakon toga bio u komi.

Maksimalna kazna koja se optuženima za nanošenje teških telesnih povreda u Srbiji može izreći je osam godina zatvora.