Grad teatar: Biti ili Eru slušati

Izvodjenje Hamleta na festivalu Grad teatar u Budvi

Uoči prve od dvije ovogodišnje koprodukcije, uočljivo je da je budvanski Grad teatar ne samo u finansijskim, već i organizacionim problemima.

O tome govore i okolnosti u kojima se premijera priprema, jer zbog buke koja agresivno potiskuje pozorište sve dalje od mora, glumica Anita Mančić čak pomišlja da predstavu prekine.

Mančić podsjeća da je samo u Budvi bilo moguće da se zbog buke sukobe Hamlet i srbijanski Era Ojdanić.

Prva od dvije premijere koja će se večera igrati u gradu teatru nastala je po tekstu "Rasprava" Pjer Marivoa, u režiji Rumuna Aleksandra Darijea. No, da je budvanski festival daleko od nekadašnjeg sjaja govore i neuslovi u kojima je predstava pripremana.

Umjesto na starogradskim ili scenama na plaži, po kojima je budvanski festival bio poznat, "Rasprava" se igra na betonu školskog dvorišta, ali ipak ne dovoljno daleko od buke.

"Vidite da ne samo mi nego svi, kao i prošle godine Pandurova predstava, bežimo od muzike, bežimo od kafića, ali onda se pojavi neka nova diskoteka na brdu. Ne znam ko pamti onu čuvenu diskoteku na vodi "Hobotnica" koja je bila kao američka Šesta flota, ako se sećate ovde. Ali, to su stvari na koje moramo da računamo," rekao je direktor Jugoslovenskog Dramskog Pozorišta Branko Cvejić.

"Raspravu" režira rumunski režiser Aleksandar Darije.

"Vrlo mi je drago da sam ovde i da radimo ovde, uprkos svim poteškoćama koje produkcija na otvorenom sama po sebi nosi. Naročito na ovakvoj vrsti predstave koju mi sada radimo, i koja se zasniva na vrlo nežnim, detaljnim emocijama za koje se nadamo da se neće izgubiti u okolini, odnosno na otvorenom prostoru u kome igramo," rekao je Darije.

Glumica Anita Mančić kaže da zbog uslova u kojima premijera treba da se odigra pomišlja da prekine predstavu, i podsjeća da je jedino u Budvi bio moguć sukob Hamleta i Ere Ojdanića.

"Prošle godine smo igrajući "Cirkus istorije" imali ovde jednu interesantnu situaciju koja je meni fino legla na repliku, koju inače izgovara Hamlet. Dok smo igrali predstavu, pred sam kraj se uključio Era Ojdanić koji je ugrožavao mog Hamleta i sam kraj predstave bi trebalo da zvuči 'Ja mrem, ti živiš, ostalo je ćutanje' i ja sam iskoristila taj momenat i rekla: 'Ja mrem, on živi'. I ućutala sam. Ali ne bih volela da kao "Karolina Nojber", a ni mi prošle godine, ućutimo pred takvim napadu na sve nas, i uopšte na takvu vrstu agresije. Zato sam i rekla da mi je užasno drago što uprkos svemu ovome pozorište opstaje, a ja ću vrlo rado odigrati "Karolinu Nojber" ukoliko budem čula nešto, zaustaviću predstavu, odradiću njen monolog, ali, na žalost, ti ljudi kojima bi trebalo da se obratim nisu tu."